Læserbrev: Lyse tanker på mørke dage

Læserbrev af
Hans Ejner Bertelsen
Borgmester, Morsø Kommune

Der er sagt mange kloge ting om, hvad lyset gør for os mennesker. Og om, hvor vigtigt det er at fokusere på lyset, selv om man færdes i tungt gråvejr eller mørke.

Sagt på en anden måde: Vi skal fokusere på de positive ting, selv når verden ikke smiler til os og på trods af, at alle dage ikke er lige nemme at komme igennem.

Den øvelse lærer man hurtigt som kommunalpolitiker i en lille kommune, og jeg kunne ønske mig, at kommende journalister også fik en lektion i positiv tænkning. Her vil erfarne pressefolk sikkert belære mig om, at den gode historie ligger i de forandringer, der sker i samfundet. Og læser man overskrifter forstår man, at negative forandringer forekommer mere interessante end positive.

”Nedtrykte dage for Mors” var overskriften på Morsø Folkeblads leder efter meldinger om lukning af Rehabiliteringscentret Strandgaarden og Skamol’s flytning fra den ø, hvor virksomheden i 106 år har nydt godt af vores råstoffer.

Indrømmet: Det er forandringer, man ikke glæder sig over som borgmester. Men ser man sig omkring på Mors, sker der i disse år også virkelig mange positive forandringer. Dem skriver avisen ikke helt så intenst om, men det er de gode ændringer, vi skal huske at fokusere på, når vinden er imod os en dag eller to.

Tag nu f.eks. beskæftigelsen. Vi har cirka 3 % ledige på Mors og har et erhvervsliv, der skriger på flere medarbejdere. Vi får nye arbejdspladser, når FGU etableres på Mors, når der åbnes en filial af det nye erhvervshus og endnu flere, når Nordic Food College indvies. Der arbejdes med oprettelse af et statsfinansieret østersklækkeri og et center for østersturisme, vi ser et nyt Limfjordsteater skyde op med anerkendelse og milliontilskud udefra, vi har en ny højskole på vej på Nordmors og planlægger byggeri af ungdomsboliger og en multipark og et demens- og plejecenter, som sætter nye standarder på dét felt.

Vi har enestående skaldyr og et Kulturmøde, som andre kommuner misunder os, og som tiltrækker sig opmærksomhed fra hele Danmark, og listen kunne gøres endnu længere.

Morsø Kommune har takket være en stram økonomistyring råd til at vedtage et budget for 2019 uden besparelser og uden skattestigninger. Det er korrekt, at Morsø Kommune ikke er blandt de billigste at drive. Men det skyldes jo ikke manglende effektivitet eller specielt gode ansættelsesforhold. Det skyldes alene det faktum, at vi i en lille kommune som vores er forholdsvis få borgere til at betale for det omfattende apparat, vores velfærd og hele den kommunale service hviler på. For eksempel har Morsø Kommune med knap 21.000 borgere ca. lige så mange kilometer vej som Københavns Kommune med 602.000 borgere.

Trods det mener jeg, vi betaler en yderst rimelig pris for at bevare Mors som en selvstændig kommune.

Og selv om kampen kan være hård, vil jeg opfordre alle til at fokusere på listen over, hvordan Mors udvikler sig positivt. Selv på de mørke dage.

Foto: Morsø Kommune

Forfatter

Related posts

Top