Læserbrev: Lidt om alting

Læserbrev af
Kristian Bro, Thisted

Alle kan lære af thyboernes lidelses-historie. Omkring år 1800 var 1/3 af den frugtbare jord dækket af sand. Forud var gået nogle hundrede år med skovfældning og laden husdyrene gå frit og æde resten af vegetationen. De religiøse forklarede katastrofen som guds vilje. Efter 1800 tog det andre hundrede år med erkendelse af at sandflugten var menneskeskabt og hvad der kunne gøres ved det. I dag forklarer nogen sandflugten med ikke-menneskeskabte klimaforandringer.

Ser nogen en parallel til nutiden? Vil udstillingsbunkeren i Vorupør berette den sande historie om katastrofen? I dag er vi stadig i fornægtelsesstadiet. Det er ikke uden grund at der er en lov om fredskov. Fredskovpligten betyder man ikke må fælde skov uden at plante nyt. Der er ikke råd til den luksus nogen stadig forsvarer: At fælde skov og gendanne hede. Den idé hører fortiden til.

Sandflugts-kommissionerne findes endnu. Jeg opfordrer til at holde en pause i omdannelse af skov til hede til den nuværende CO2 krise er overstået. En m2 skov optager i gode tider op til 300 g CO2 om året.
Skal den enkelte thybo skære ned på sit CO2 udslip eller skal vi bare stemme på liberal alliance og andre klimafornægtere og bygge et nyt kirkecenter og bede til gud? Hvis kirken ejer jord kan der plantes skov der. Borgmesteren talte varmt for genåbning af lufthavnen i Tved på seneste business-breakfast i Thy Erhvervsforum. Selv socialdemokrater har skyklapper.

Hvis udstillingen i Nationalparken vil fortælle den sande historie om sandflugtskatastrofen kan der komme noget godt ud af det. Turismen udgør 4% af omsætningen i Thy. Der er slet ikke overnatningspladser nok til flere end der kom her i sommer – medmindre der er flere der åbner B&Ber. SUV betyder Stå op Under kørslen Vogn.

Læserbrevsskriveren har for tiden et CO2-udslip svarende til 1/4 af gennemsnittet. Har bygget hus af genbrugsmaterialer. Ingen bil.

Arkivfoto

Forfatter

Related posts

Top