Læserbrev: Lægerne skal i øjenhøjde

Læserbrev af Ib Stanley, RV21 kandidat for Nye Borgerlige i Thistedkredsen.

I en artikel på nordjyske.dk den 27. september og i avisen den 28. september fortæller patient Karin B. Hansen hvordan hun havde problemer med at opklare, hvad hun egentlig var behandlet for. Hun efterlyser generelt mere klar, og forståelig tale fra sundhedsvæsenets side, gerne en kort sammenfattende forklaring om behandlingen, på almindeligt dansk. Dertil svarer ledende overlæge Ole Mathiesen, at han mener, at mere skrivearbejde til lægerne ikke er vejen frem, og han henviser til, at alle patienter har adgang til deres syge-journal via sundhed.dk, samt at man kan få udleveret journalen fysisk, hvis man ikke har digital adgang.

Jeg finder det dybt uacceptabelt, at ledende overlæge Ole Mathiesen ikke lægger sig fladt ned, og vil sikre, at der kommunikeres på almen dansk til patienterne fremadrettet fremfor han fralægger sig ansvaret.

Det er ikke rimeligt, at almindelige borgere, der kommer i kontakt med sundhedsvæsnet skal kunne mestre latin på nogen som helst niveau. Ydermere er det helt ude af proportioner, at ledende overlæge Ole Mathiessen blot henviser til sundhed.dk.

Der står det meste også på latin. For mange er det en umulighed at begynde at søge i latinske bøger eller på google og finde mening og helhed i notatet. Sådan bør det ikke være, og sådan skal det heller ikke være.

Det handler ikke om at ændre procedure, men at lægestanden taler i et sprog den almindelige borger forstår første gang. Sværere er det faktisk ikke. Det er lægerne, der gør det svært ved ikke at operere i øjenhøjde med patienterne. Det er bare ikke godt nok. Det skal ændres fremadrettet. Hvis ledende overlæge Ole Mathiesen mener det at kommunikere almen dansk til patienterne første gang er at ændre procedure, ja så skal der ændres procedure. Magen til arrogance skal man da lede længe efter. Og ja, jeg er vred på patienternes vegne. Det her kommer der til at blive fulgt op på politisk. Det vil jeg godt garanterer ledende overlæge Ole Mathiesen.

 

Forfatter
Tags

Related posts

Top