Læserbrev: Hvor putter de sig?

Læserbrev af
Lauge Larsen, Mors
Medlem af Regionsrådet for Nordjylland

Hvor putter de sig?

De små gymnasier i Danmark er en truet race. Det er der flere grunde til: Gymnasierne skal år efter år spare 2%, der er i de kommende år nogle små årgange mellem 16-20 år og flere unge vælger en erhvervsuddannelse.
Hvad ligner det at skulle spare så meget på uddannelsesområdet i en tid, hvor vi for alvor skal leve af viden og forskning?!

Lad os tage udgangspunkt i vores eget gymnasium, Morsø Gymnasium. Det er et mindre, meget velfungerende gymnasium.

Gymnasiet betyder meget for lokalsamfundet: Mange tilflyttere ville ikke komme, hvis der ikke var et gymnasium, mange unge fra Mors og Nordsalling får en ungdomsuddannelse, der kan bruges videre i uddannelsessystemet. Nogle bliver i lokalområdet, nogle rejser ud og kommer hjem efter endt uddannelse og atter andre kommer ikke tilbage, men er med til at skabe en produktion et andet sted i Danmark.
Der er lokalt en forholdsvis stor opbakning til gymnasiet: Lokale borgere har haft læserbreve i avisen om opbakning, bl. a. et fint indlæg fra Mogens Skærbæk, de politiske partier er generelt også positive, når de udtaler sig. Nu må vi bare se politisk handling.

Og denne handling vil kræve en økonomisk håndsrækning fra Folketinget til de små gymnasier.
Regeringen har brugt mange penge og mange ressourcer på at flytte statslige arbejdspladser ud fra København. Projektet er for så vidt meget fornuftigt for at få et Danmark i bedre balance. Problemet er bare, at langt de fleste af de udflyttede arbejdspladser blot er flyttet til de store byer, først og fremmest i det østlige Danmark. I Nord- og Vestjylland har vi brug for i første omgang at bevare de institutioner, vi har i forvejen. Hvis der så senere kommer institutioner med tilknytning til det lokale erhvervsliv vil det være godt. Så må Dansk Sprognævn gerne blive i Bogense!

Men vi har brug for endnu større lokal opbakning til gymnasiet. Her tænker jeg på kommunalbestyrelsen, erhvervslivet generelt, Morsø Erhvervsråd og de politiske partier.

Hvor putter de sig?

Foto: Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top