Læserbrev: – Gågaden har brug for hjælp

Læserbrev af Lauge Larsen (S), medlem af Regionsrådet for Nordjylland.

Det er godt, at forretningerne nu igen er åbne efter nedlukningen på grund af COVID-19.

Jeg er næsten dagligt gennem gågaden i Nykøbing. Det har jeg været gennem over 40 år. Gennem disse år har gågaden forandret sig meget. Kun få forretninger har holdt gennem alle årene.

Gennem de seneste år er det butiksdøden, der har præget bybilledet. Det er kendt fra stort set alle byer i Danmark. Butikscentre og internethandel er de store syndere.

Her på Mors og omegn har vi været forskånet for butikscentre, men internethandelen hærger også her.

Vi har stadig en god og spændende gågade, men den er også præget af butiksdød.

Eksperter siger, at i gennemsnit vil omkring en fjerdedel af forretningerne i gågaderne være væk om 7-8 år.

Gågaderne betyder alt for byerne. Hvem vil bosætte sig i en spøgelsesby, hvor handelen er under afvikling?

Eksperter regner med, at nethandlen kulminerer i disse år og herefter vil være forholdsvis stabil. Mange unge, der har drevet nethandlen, vil nu mere søge mod fysiske butikker og de oplevelser, der er i gaden: caféer, musik og lignende.

Men det er efter min mening nødvendigt med især to tiltag: For det første skal man her lokalt tage fat om den såkaldte BID-model, som en række danske byer med held har anvendt.

I korte træk går modellen ud på at få det lokale erhvervsliv til at udvikle byen i fællesskab med foreningslivet, borgerne og det offentlige.

For det andet er det nødvendigt, at ejerne af ejendommene i gågaderne indretter sig efter udbud og efterspørgsel.

Når så mange forretninger står tomme, er det også fordi, at lejen er alt for høj. Ellers stod de ikke tomme. Alt kan lejes ud, hvis prisen er rigtig.

Så der er masser af muligheder for at skabe mere liv i byernes gågader. Det kræver bare hårdt arbejde med planlægning, og det kræver også meget mere samfundssind fra udlejerne.

Forfatter

Related posts

Top