Lægestuderende cykler i protest mod sløjfet rejsetilskud

Det har længe været en udfordring at få læger nok til at rykke fra de store uddannelsesbyer og til de knap så tætboede dele af Danmark.

Især i Region Nordjylland er det et problem – og situationen bliver ikke bedre af, at de lægestuderende nu ikke længere kan få dækket deres transportudgifter, når de bliver sendt på klinikophold på sygehuse og i lægehuse langt fra deres bopæl.

Det siger de hos Foreningen af Danske Lægestuderende FADL, der her til morgen havde arrangeret en ‘gratis’ cykeltur i kittel fra sygehusene i Aalborg til Hjørring over Brønderslev for at markere deres utilfredshed. En tur på omkring 51 kilometer.

Når man med få ugers varsel får besked om at rykke på klinik i Thisted eller Skagen og selv skal betale, så går det ud over den positive oplevelse, man ellers gerne skulle have, mener studerende Liv Therese Holm-Nielsen.

– Selvom opholdet har været glimrende, så er det, man som studerende husker, de lange togture og dyre billetpriser, siger hun til DR Nordjylland.

– “Vi har problemer og udfordringer med læger i forvejen” – Ib Poulsen (DF), medlem af Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg

Det er Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet, der har givet de fire lægeskoler i Danmark besked om, at de ikke længere må refundere de medicinstuderendes udgifter til transport, da der ikke er hjemmel til det i lovgivningen. Men i så fald bør lovgivningen laves om, mener formand for FADL i Aalborg, Phillip Sperling.

Han påpeger, at det skal være muligt for alle at blive læge, og at det ikke må være en hindring, at der kan være større rejseudgifter i forbindelse med studiet.

– Vi hører rigtig tit, at vi er forkælede, men i Danmark har vi et princip om, at der skal være lige adgang til uddannelse, og historien om, at det kun er akademikere og akademikeres børn, der bliver læger, den holder ikke længere, siger Phillip Sperling.

Lokal MF’er klar til at hjælpe
Ifølge Ugeskrift for Læger bakker dekanerne ved de fire universiteter op om de studerende, og på Christiansborg er Ib Poulsen (DF), medlem af Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg og fra Thisted, klar til at se på problemet.

– Vi har problemer og udfordringer med læger i forvejen, siger han.

Ib Poulsen. Foto: Steen Brogaard

– I Nordjylland er der lange afstande til uddannelsesstederne, og vi er jo afhængige af, at de unge mennesker tager en uddannelse. Så skal man ikke lægge de her hindringer i vejen og begynde at ændre en praksis, siger Ib Poulsen, der mener, at der er tale om småbeløb i den store sammenhæng.

Han vil nu stille spørgsmål til ministeren på området om sagen.

 

Forfatter

Related posts

Top