Læger vil tjekke gener hos kommende forældre

Kommende forældre skal have tilbud om at få screenet deres gener allerede inden graviditeten.

Det mener eksperter i genetiske undersøgelser og behandlinger ifølge Berlingske.

Screeningen skal klarlægge, om forældrene har risiko for at få børn med alvorlige arvelige og i nogle tilfælde livstruende lidelser.

I dag fødes der op mod 200 børn om året med alvorlige lidelser. Det kan være cystisk fibrose, muskelsygdomme eller epilepsi.

Handler ikke om at udrydde diagnoser
Med viden om eventuelle genfejl vil forældrene selv kunne træffe et valg om, hvorvidt de kan rumme at få et barn med et handicap, eller om de skal få hjælp til at få et rask barn ved hjælp af fertilitetsbehandling, lyder det fra Dansk Selskab for Genetisk Medicin, der står bag forslaget.

– Det handler ikke om at udrydde folk med bestemte diagnoser eller skabe de perfekte børn, men om reproduktiv autonomi.

– Det vil sige at give folk muligheden for selv at vælge og afgøre, hvordan de vil få børn, og hvad de vil med deres liv, siger Laura Kirstine Sønderberg Roos til Berlingske.

Hun er afdelingslæge på Klinisk Genetisk Afdeling på Rigshospitalet og repræsenterer Dansk Selskab for Genetisk Medicin.

Blodprøve skal afdække risici
Konkret foreslår selskabet, at kommende forældre bliver tilbudt at få analyseret en blodprøve, der skal afdække eventuelle risici.

Par i risikogruppen vil derefter i forbindelse med en graviditet kunne få en genetisk undersøgelse, der viser, om fostret rent faktisk er raskt.

Parret vil også før en graviditet kunne få et tilbud om fertilitetsbehandling med ægsortering.

Forslaget får opbakning fra en række lægevidenskabelige selskaber, patientforeninger og sundhedordførerne fra både Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top