Lad sælungerne være i fred

Det er højsæson for sælunger i øjeblikket, og flere steder rundt om i landet – også lokalt- kan man være heldig at se en på stranden. Men hvis hvis du ser en sælunge ligge og se forladt ud, er det med al sandsynlighed ikke tilfældet.

Ungerne ligger nemlig på stranden, fordi deres mor er svømmet ud i havet for at lede efter mad.

– Den bedste hjælp er at nyde synet af sælungen på afstand – gerne 50 meter – og lade naturen gå sin gang, siger biolog i Kattegatcentret Rune Christiansen til TV2 Østjylland.

Kattegatcentret får lige nu flere henvendelser fra folk, der har set en sælunge ligge alene på stranden og ikke ved, hvad de skal stille op. Ifølge biologen skal de netop ikke stille noget op, for ellers kan sælungen ende med at blive forladt af sin mor.

Man skal derfor heller ikke begynde at skubbe sælen ned i vandet, da dens spæklag ikke er særlig tykt den første uge, og vandet vil køle den ned.

– Den bruger mere energi på at holde sig varm, når den ligger i vandkanten end på stranden, siger Rune Christiansen.

Sælens digeperiode er tre-fire uger, og i den periode øges dens vægt i gennemsnit fra 10 til 30 kilo. Det er i den periode, at man vil kunne se den ligge på strande rundt omkring i landet.

Sælunger kan ligge det samme sted i flere timer eller dage, uden at der er noget i vejen. Man skal dog kontakte naturstyrelsen, hvis man på afstand kan se, at sælungen har fråde, blod eller skum om munden.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Forfatter

Related posts

Top