Kun hver tredje folketingskandidat er kvinde

Det bliver næppe det kommende folketingsvalg, der skal sikre lige mange mænd og kvinder i Folketinget.

I hvert fald er det bare 36 procent af kandidaterne til folketingsvalget, der er kvinder. Ud af 769 kandidater er der således 492 mænd og 277 kvinder. Det viser en optælling foretaget af A4 Medier.

Det er dog ikke noget der bekymrer morsingboen og DF’eren Anette Svindborg, der stiller op til folketinget for første gang:
.

Anette Svindborg (DF) er én af de 277 kvinder der stiller op til det kommende Folketingsvalg.

Et demokratisk problem
SF-formand Pia Olsen Dyhr er dog ikke enig med Anette Svindborg, der er opstillet i Skive-kredsen:

– Det er en skandale, at kun 36 procent af kandidaterne til Folketinget er kvinder. Når der er så få kvindelige kandidater, bliver det svært at sørge for, at Folketinget bliver sammensat på en måde, så vi afspejler befolkningen. Så det er et demokratisk problem, siger Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Anette Svindorg mener ikke, det er et symbol på et demokratisk problem:

– Nej hvorfor skulle det være det? Man kan vel arbejde lige godt sammen uanset om man er kvinde eller mand, siger hun.

Stem på en kvinde
Kvinderådet har netop lanceret en ny kampagne ‘Stem på en kvinde’, hvor man opfordrer vælgerne til at stemme på en kvindelig kandidat ved det kommende valg. Beregninger fra Kvinderådet viser, at 55.000 nye, strategisk placerede stemmer på kvinder kan være nok til at skabe ligestilling i Folketinget.

Direktør i Kvinderådet Lise Johansen pointerer over for A4 Medier, at magtens rum og den demokratiske debat skal være for begge køn, og derfor skal der arbejdes aktivt for at få flere kvinder ind i Folketinget.

– Få stemmer kan gøre et kæmpe udslag ved et valg, og derfor opfordrer vi folk til at kigge lidt bredere ud og tjekke de kvindelige kandidater ud, siger Lise Johansen og påpeger, at kvinder ofte står lidt længere nede på stemmesedlen end mænd.

/ritzau/

Foto: Anders Hviid

Forfatter

Related posts

Top