Kulturmødet : samtale, samskabelse og samarbejde

Samtale, samskabelse og samarbejde… Var det noget, de tilstedeværende landspolitikere ville overveje at tage med hjem til Christiansborg?

Sådan lød opfordringen fra Borgmester Hans Ejner Bertelsen, da han i går eftrermiddags åbnede dette års Kulturmødet i en kropfyldt Musikværket i Nykøbing.

– På Mors sætter vi en ære i det gode værtskab alle årets dage, men netop i de næste to døgn skal Kulturmødets tema i år – AT LUKKE OP – udfoldes i fuldt flor. Vi opfordres gennem dette smukke tema til at lukke op – for og til andre, for og til verden, for sindet, tanken, hjertet, kroppen og munden. Og det skal ske gennem samtale, samskabelse og samarbejde, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Og det med at lukke op, havde en kvindlig deltager totalt misforstået. Hun tiltvang sig adgang til den udsolgt sal ved at bruge mund overfor en af de mange frivillige, der laver en fantastisk indsats for, at Kulturmødet fungere. En opfordring herfra : udsolgt er udsolgt – og husk at smil til en frivillig.

Mix af tradition og fornyelse
Kulturmødet er et mix af tradition og fornyelse.

– Udover nyt indhold er der en anden fornyelse. Kulturmødet er siden sidst blevet en selvejende institution med en bestyrelse, der ud over repræsentanter for Region Nordjylland og Morsø Kommune også består af medlemmer fra kultur- og erhvervslivet, slog borgmesteren fast.

Han så samtidigt frem til de kommende to døgn at skulle opleve nye måder at mødes på.

– I vil se hele byen blive inddraget. I vil især se en total nyskabelse ved Fjorden, hvor noget så enkelt som palletanke bliver brugt på en meget kreativ måde som ny midlertidig arkitektur. I vil også kunne opleve en helt ny måde at overnatte på i en pop-up overnatning på det tidligere sygehus – skabt af et par unge studerende, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Hyldest til de frivillige på Mors
At Kulturmødet vokser år for år, er et faktum. Sådan er det også i år.

– Der blive noget for øjet, øret og maven og enormt meget at vælge imellem. Faktisk ca. 100 samtaler og hen imod 400 oplevelser, lige fra det helt professionelle og perfekte til det mere uprøvede, hvor talenter får chance for at prøve sig af på en scene. Det er op til den enkelte at vælge, men prøv nu noget, I ikke kender på forhånd. Prøv at lukke op for nye indtryk. Det vil være helt i Kulturmødets ånd, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Som samtidigt påpegede, at vi som menneske og individer ser og glæder os over det spektakulære show, den spændende debat, den skarpe ordstyrer og den nye tekst.

– Vi tænker måske knap så meget over, hvordan det hele kan lade sig gøre. Jeg vil sende en stor tak til alle, der har gjort det muligt. Folkene der har skabt scenerne, lavet puslespillet for at få det hele til at gå op med aftaler og planlægning, de frivillige, der hjælper overalt, de beboere der åbner deres hjem, elever i skoler, efterskoler, højskoler og produktionsskole, EUC, asylansøgere og ikke mindst vores sponsorer og bidragydere, så alt fortsat er gratis for publikum, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Og han lagde ikke skjul på, at han var stolt.

– Som borgmester er jeg stolt – ja, nærmest rørt – over, at vi på Mors kan løfte et arrangement af denne størrelse og på dette høje niveau. Det beviser, at vi også uden for de store byer magter at skabe noget, der har interesse for hele Danmark. Og det bliver kun endnu bedre, hvis vi – som her – får lidt hjælp udefra. Vi kan i det hele rigtig meget, hvis vi hjælper hinanden – hvis vi lukker op, sluttede borgmesteren til et bragende bifald.

Forfatter

Related posts

Top