Kulturmødet på Mors bliver en institution

– Med 17.000 deltagere sidste år må Kulturmødet siges at have vist sin berettigelse, Borgmester Hans Ejner Bertelsen

 

Der er stor tilfredshed med Kulturmødet på Mors. En spørgeundersøgelse blandt de deltagende gæster på Kulturmødet 2015 viser, at 97 % af gæsterne er tilfredse med Kulturmødet på Mors  og hele 88 % regner med at deltage i 2016.

Siden 2013 er deltagerantallet mere end tredobbelt og Kulturmødet kunne notere deltagelse af folk i alle aldre og fra alle egne af Danmark.

Dét er nogle af bevæggrundene for, at Morsø Kommune og Region Nordjylland binder an med endnu en udgave i 2016 fra 25. til 27. august og tilmed har cementeret mødet som en fast årlig begivenhed, som får egen organisation.

– Med 17.000 deltagere sidste år må Kulturmødet siges at have vist sin berettigelse. Vi klør på med krum hals med endnu en udgave i august og vi har besluttet at ændre begivenheden fra en være en ”event” til at være en institution, der vender tilbage og forankres i en selvstændig organisation. En institution i stadig forandring, siger Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune.

Borgmesteren er åbenlyst glad for at huse Kulturmødet, og hos medarrangøren Region Nordjylland er der fuld opbakning.

– Kulturmødet er blevet kaldt ”den nødvendige diskussion” og det har vi set bekræftet helt overbevisende. Det høje deltagerantal er naturligvis meget glædeligt, men også det, at Kulturmødet allerede er dagsordensættende for kulturdebatten i Danmark betyder meget. Kunst og kultur er vigtige for samfundet,  siger Regionsrådsformand Ulla Astman.

Kulturmødet har ganske rigtigt manifesteret sig. Ud over den store opmærksomhed under og omkring det store træf på Mors, dukker Kulturmødet op som reference igen og igen hos politikere, kulturpersoner såvel som pressen, ligesom brugerne på de sociale medier også har taget begivenheden til sig som et afsæt for diskussion.

KM Kulturfjorden 4

Mere kant i 2016
Kulturmødet offentliggør i dag publikationen ”Sådan gik det” på sin hjemmeside, og med den som afsæt er man i fuld gang med planlægningen. 2016-versionen vil få mere kant, både når det gælder de omkring 40 debatter og de over 150 arrangementer, der udgør kultur- og kunst festivalen Oplevelse, der finder sted parallelt med debatten de 48 timer i Nykøbing Mors.

Nogle af de problemstillinger og udfordringer, man kan forvente vil blive taget op er: kunst og grænser, kulturminister Bertel Haarders nye kanon-idé, kunst og sundhed, bibliotekernes nye roller og meget andet.

Som tidligere år opfordrer Kulturmødet aktører i dansk kulturliv til at arrangere såkaldte Optakt-møder i foråret og sommeren.

På Kulturmødets hjemmeside kan findes et såkaldt Optakt-kit med vejledning om, hvordan et sådant møde kan arrangeres. Og Kulturmødet modtager gerne input fra møderne til dagsordenen på Mors. Ud over disse kommer det hele tiden vigtige indspark fra alle dele af kulturlivet – fra kulturbrugeren til den skabende eller udøvende kunstner, ligesom Kulturmødets Advisory Board er væsentlige inspiratorer. På Mors forventes op mod 200 debattører at deltage, herunder en del folketingsmedlemmer.

kulturmødet (24)

– Bredde, højde og dybde, er helt fundamentale for Kulturmødet. Kulturmødet vil gerne kendes på kant, men alsidighed er også et adelsmærke. Kvalificeret alsidighed som man siger. Bredden søger man ved, at alle kan komme til orde – også når det gælder skabende og udøvende kunst og kultur. Dybden søger man gennem præsentation af aktuel professionel kunst inden for alle genrer.  Og højt til loftet skal der være, når de mange deltagere, som man kalder de mange gæster, drøfter aktuelle udfordringer og finder fælles løsninger. Et advisory board bestående af toneangivende aktører i dansk kulturliv, en snes planlæggere og 100 frivillige er med til at udvikle og realisere Kulturmødet, som er kommet for at blive, lyder det samstemmende fra de to daglige ledere Niels Otto Degn fra Morsø Kommune og Claus Svenstrup fra Region Nordjylland.

Fotograf: Lars Dahl Photography og LimfjordUpdate.dk.

Forfatter

Related posts

Top