Kronhjortene i Nationalpark Thy er gået tidligt i brunst

Kronhjortene i Nationalpark Thy er gået tidligere i brunst end normalt.

Årsagen til den tidlige brunst hos krondyrene skal findes i skiftet mellem den ekstremt varme sommer og hurtige skift til køligere vejr. Det skriver DR Nyheder.

Normalt siger man, at krondyrene går i brunst fra september til oktober. Men i år de flere startet allerede i august. Derfor vil de de steder afslutte deres brunst allerede i slutningen af september. Kilde: Naturstyrelsen

Og selvom det kan være en stor oplevelse at se en kronhjort i nationalparken, så gælder det om at være opmærksom.
Det kan nemlig ende fatalt, hvis man kommer for tæt på:

– Den (kronhjorten i brunst, red.) har ikke øje for andet end rivalerne og hundyrene, så hvis man kommer til at stå i vejen, så bliver man redet ned, advarer Tommy Hansen der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Thy.

Gode muligheder for både at se – og høre
Lige nu ænser de brunstige kronhjorte dog ikke de besøgende i nationalparken. Under normale omstændigheder er de ellers meget opmærksomme på mennesker der står så langt som et par hundrede meter væk:

– De er mindre sky, fordi de ikke længere tænker så meget på overlevelse. De tænker kun på at føre deres gener videre og på at skaffe sig flest hundyr. Derfor har vi mulighed for at se og høre dem i den her periode, forklarer Tommy Hansen.

Her er de bedste udsigtsposter
Dyrene opleves bedst fra enten en af de 3 udsigtsplatforme, der er etableret ved det Nationale Testcenter for Store Vndmøller i Østerild, eller fra fugletårnet og udsigtsplatformen i Sårup i Tved plantage. Her er stien til platformen og selve platformen kørestolsegnet for at sikre at alle har mulighed for opleve områdets dyr og fugle tæt på.

Det er en god ide at medbringe en kikkert. Et godt råd er at blive på de afmærkede tårne og platforme. Går man ud i terrænet forstyrrer man dyrene unødigt og dermed ødelægge oplevelsen for både sig selv og andre.

Du kan læse mere om “Krondyrbrunst på første parket” HER

Pressefoto: Naturstyrelsen Thy

Forfatter

Related posts

Top