Kongelig deltagelse ved åbningen af Østers- og Muslingeforpremieren

Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen deltager ved forpremieren for østers- og muslingefiskeriet i Limfjorden, når Danmarks Skaldyrshovedstad, Nykøbing Mors rykker til København for at fejre sæsonstarten. Her inviteres alle til Østers- og Muslingeforpremiere i Torvehallerne den 9. oktober kl. 10 med smagsprøver på Limfjordens delikatesser.

Limfjordens østers har gennem flere hundrede år knyttet bånd mellem det Danske Kongehus og Limfjordsøen Mors. Og selv om østersfiskeriets status som kronregalier for længst er ophørt, har Skaldyrshovedstaden Nykøbing Mors leveret en prøve på sæsonens første østers til Regentparret for at bevare denne gamle tradition.

En nyere tradition er Østers- og Muslingeforpremieren i Torvehallerne – som i år får kongelig bevågenhed af H.K.H. Prinsgemalen.

– Vi er meget beæret over besøg af H.K.H. Prinsgemalen. Det er min oplevelse, at Prinsgemalens gastronomiske passion og folkekære tilgang vil inspirere flere til at få smag for nogle af Danmarks fineste råvarer, fortæller Hans Ejner Bertelsen, som er borgmester i Morsø Kommune.

Foto : Visit Skive

Foto : Visit Skive

En kongelig spise
I 1587 indførte Frederik II et totalt forbud mod at andre end kronen måtte fiske østers – østers blev et såkaldt “kronregalie”. Og der var hårde straffe til de, der vovede at trodse forbuddet, fra bøder til dødsstraf for gentagen overtrædelse af kronens privilegium.

Eneretten blev med folkestyrets indførelse svær at opretholde. Staten overtog retten til østersfiskeriet, og i 1853 blev det forpagtet ud til fiskerne i Limfjorden. Men staten har stadig retten til østersfiskeriet, og uddeler særlige licenser til østersfiskeriet i Limfjorden.

Smagsprøver og viden fra Danmarks Skaldyrshovedstad
Til Østers- og Muslingeforpremieren i Torvehallerne kan besøgende få friske smagsprøver fra kl. 10 – 12 og samtidig få den nyeste viden og en bid af Limfjordens skatkamre, når en delegation fra Mors besøger hovedstaden med de første østers og muslinger. Udover H.K.H. Prinsgemalen, vil også Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen deltage i åbningen.

Delegationen fra Mors består af repræsentanter fra Dansk Skaldyrcenter, Vilsund Blue, Visit Mors og Morsø Kommune.

Vilsund Blue, Mors aftager over 50 % af den samlede fangst af østers i Danmark. Kombineret med placeringen af den uafhængige forsknings- og udviklingsinstitution, Dansk Skaldyrcenter og særdeles aktive østers- og muslingefiskere, er Mors markedsleder inden for skaldyrserhvervet.

Foto : Prinsgemalen, Kongehuset

Forfatter

Related posts

Top