Kommuner til kamp imod unges spritkørsel

Nordjylland indtager en kedelig andenplads i spritkørsel. Derfor går 11 nordjyske kommuner nu forrest mod unge mænds spritkørsel i ny fælles spritkampagne. De får hjælp af unge kvinder, der skal tale de berusede fyre væk fra rattet.

Med julefrokosttid lige om hjørnet er prognoserne for nattelivet allerede lagt. Vi kan se frem til høje promiller og unge, mandlige billister med trafikuheld på samvittigheden. De unge mænd er nemlig i hele 86 % af tilfældene den typiske spritbilist på de danske landeveje. Hvert år er spritkørsel skyld i hvert femte trafikdrab, hvor især de små byer og landdistrikter oplever de fleste slingrende trafikanter.

Nu står kærester, pårørende, søskende og veninder sammen, og siger stop til de fulde unge fyre, der kører sig selv og andre ihjel. Kampagnen ”Spritkørsel – Helt ærligt?!” lanceres i Nordjylland og er et særligt tiltag mellem de 11 deltagende nordjyske kommuner.

I kampen imod spritbilister står de tæt sammen.

– I trafikudvalgene har vi erkendt, at spritkørsel er et fælles problem i Nordjylland. Spritbilister tager intet hensyn og forvolder stor skade på dem, som bliver ramt. En samlet indsats over for den unge spritbilist sikrer regional effekt, hvor også de mindre kommuner kan være med, siger trafikplanlægger Birgit Krogh Alminde fra Mariagerfjord Kommune.

I Morsø Kommune viser seneste statistik fra 2010 og frem til november 2014, at uheld hvor spiritus er indblandet er oppe på 31 %, hvilket svarer til 61 registrerede uheld.

– Vi ved, at der i denne julefrokosttid er øget risiko for uheld med billister som er spirituspåvirket, og vi bakker derfor fuldt op om kampagnen, fortæller Meiner Nørgaard, som er Formand for Udvalget for Teknik og Miljø i Morsø Kommune.

Kvinder er vejen frem
Kampagnen tager udgangspunkt i, at kvinder er nøglen til at fange de dumdristige mænds opmærksomhed. Udfordringen ligger typisk i landdistrikterne, hvor det er i weekenderne, at størstedelen af spritulykkerne forekommer. Kampagnen ”Spritkørsel – Helt ærligt?!” spiller på de oplagte kønsroller i nattelivet, hvor en bemærkning fra en pige kan gøre hele forskellen mellem liv og død.

Facebook er afgørende for at ramme målgruppen i øjenhøjde.

– De unges medievaner er i dag centreret omkring brugen af deres mobile devices, og deres indbyrdes interaktion med vennekredsen. Det stiller helt særlige krav til den kommunikation, der kan ændre adfærd hos de unge. Derfor er eksekveringen på de sociale medier oplagt, hvor en sjov og social festnavne-funktionalitet og en konkurrence udgør en stærk kombination, siger projektleder Jane Olesen fra Frederikshavn Kommune.

Spritkørsel – Helt ærligt?!
Kampagnen eksekveres på Facebook via film, website, deling af opslag, en social festalias-generator samt fysiske plakater på nordjyske uddannelsesinstitutioner og idrætsklubber.

Missionen om at gå forrest deles af mange af de deltagende piger, hvor flere selv har oplevet de tragiske sider af spritkørsel. Med pigerne som rollemodeller lanceres ”Spritkørsel – Helt ærligt!?” på de sociale medier og den 11. november skydes den regionale kampagne officielt i gang. Spritkørsel – Helt ærligt?!

Fakta:
 9 ud af 10 spritbilister er mænd.
 Spritulykker sker oftest fredag, lørdag og søndag aften eller nat.
 I perioden 2009-2013 har omkring hver 5. trafikdræbte mistet livet i en spritulykke – dermed er alkohol stadig en af de største dræbere i trafikken.
 Nordjylland indtager en kedelig andenplads i spritkørsel – kun overgået af Region Sjælland.
 Hver 6. spritbilist i Nordjylland er en ung nordjysk mand.

Forfatter

Related posts

Top