Klar til et pust? Alt for mange kører dagen derpå

Hver 7. dansker har kørt bil dagen efter en våd aften, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de stadig havde for meget alkohol i blodet til at køre, viser ny undersøgelse. Nu opfordrer Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og politiet flere til at lade bilen stå dagen derpå.

– Spritkørsel er hvert år skyld i, at alt for mange mennesker enten kommer til skade i trafikken og skal leve med mén resten af livet eller i værste fald omkommer. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man ikke køre. Hvis du har været til fest til ud på natten, så lad bilen stå til om eftermiddagen, før du kører nogle steder, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Det kan koste jobbet
For at generhverve kørekortet efter spritkørsel, skal man bl.a. gennemgå et kursus i Alkohol, Narko og Trafik hos regionerne. Her har man i 2017 spurgt 3.885 dømte spritbilister, i hvilken anledning de blev taget af politiet. Hele 13 procent svarer, at de blev taget “dagen derpå”.

Illustration: Rådet for Sikker Trafik

– Ud over at man udgør en stor risiko i trafikken, hvis man kører rundt med for meget alkohol i blodet, så kan det også have en stor social betydning, hvis man mister kørekortet. Det kan betyde, at man ikke kan passe sit arbejde, og dermed mister sit eksistensgrundlag, hvilket både rammer den enkelte og familien. Så lad bilen stå, hvis du har drukket og er i tvivl om din promille, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Sammen med Rådet for Sikker Trafik står TrygFonden bag den aktuelle spritkampagne “Klar til et pust?”. Se kampagnen her og få bl.a. info om, hvor mange der er dræbt og kvæstet i spritulykker, hvor lang tid det tager at blive ædru og hvor meget en genstand er.

Spritkontrol dagen derpå
I december sidste år sigtede politiet 478 danskere for spritkørsel. I de her uger har politiet derfor ekstra fokus på spritkørsel og sætter ind med mange kontroller. En del af kontrollerne gennemføres også dagen efter de store julefrokostdage, hvor nogle trafikanter efter få timers søvn vælger at tage bilen til fx bageren, genbrugspladsen eller kører børnene til sportsaktiviteter.

– I hele landet er der kontrol både om aftenen, natten og i morgentimerne. Så man skal ikke tage chancen hverken lige efter festen eller dagen derpå, da man risikerer at køre galt eller blive stoppet af en patrulje, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Illustration: Rådet for Sikker Trafik

 

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Forfatter

Related posts

Top