Klar med skånsom operation for diskusprolapser

Som det eneste offentlige hospital i Danmark tilbyder Aalborg Universitetshospital nu en særlig skånsom kikkertoperation for diskusprolapser i ryggen.

Tidligere var denne operation kun mulig at få foretaget i udlandet for egen regning.

Førhen har det kun været muligt at udføre indgrebet under en såkaldt åben operation, hvor man laver et operationssnit på 5-10 centimeter i lænden. Men med den nye kikkertoperation er det kun nødvendigt med et snit på en halv centimeter, og man fjerner hverken knogle eller andre vægtbærende strukturer i rygsøjlen for at nå diskusprolapsen, som man kan kan være nødt til ved en åben operation.

Man mindsker altså både operationstiden og risiko for komplikationer som blødninger og vævsødelæggelser. Dermed bliver indgrebet langt mere skånsomt.

Resultatet af kikkertoperationen er det samme som ved de åbne operationer, men resultater viser, at der er langt færre komplikationer, fordi indgrebet er mindre. Derfor kommer patienterne sig ligeledes hurtigere end ved den åbne operation, og de har langt færre gener efterfølgende.

Diskusprolapser er en af de hyppigste årsager til rygsmerter, og det har store konsekvenser for rigtig mange menneskers hverdag. For nogle er behandlingen fysiotereapi, mens 3.000 årligt er nødt til at lægge sig under kniven. Cirka 90% af alle diskusprolapser sidder i lænden, og det er altså her, at operationen er relevant.

 

Forfatter

Related posts

Top