Klamphuggeriet når nye højder

Klamphuggerne har stadig kronede dage i Danmark. Ifølge en helt ny medlemsundersøgelse fra TEKNIQ Installationsbranchen oplever langt størsteparten af danske el- og vvs-installatører, at danskernes brug af uautoriserede håndværkere er et problem. Ikke mindre end 77 procent af installatørerne har inden for de seneste 12 måneder måttet udbedre arbejde, der var udført amatøragtigt.

– Det er ikke vores opfattelse, at forbrugerne generelt hyrer uautoriseret arbejde bevidst. Men vi oplever, at en række virksomheder pynter sig med lånte fjer. Alt for ofte bliver forbrugere snydt af uautoriserede, som tilbyder at lave autoriseret arbejde uden at have lov til det. Det går ud over forbrugerne, og det rammer samfundsøkonomien hårdt, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.

Tusindvis af skader om året koster millioner
Han vurderer, at klamphuggeriet i høj grad er medvirkende til de over 50.000 vand- og 9.000 brandskader på villaer og private huse (ifølge Forsikring og Pension), der blev registreret i Danmark i 2016.

– Det er foruroligende, at problemet stadig er så stort. I Danmark har vi ellers indført autorisationer netop for at beskytte disse særligt fareudsatte områder mod amatørhåndværk. Det er sjældent billigere, og konsekvenserne kan være alvorlige for de boligejere, der lader klamphuggere arbejde med husets el- eller vvs-installationer. I bedste fald skal arbejdet gøres om af en autoriseret håndværker, og i værste fald kan det uautoriserede arbejde resultere i alvorlige vand- eller brandskader, siger han.

Han understreger, at man som forbruger kan sikre sig mod klamphuggeri ved at besøge www.sik.dk/tjek. Her kan man slå virksomhedens cvr-nummer op og dermed få bekræftet, at man taler med en autoriseret installatør.

Foto : EUC NordVest

Forfatter
Tags , ,

Related posts

Top