KL: Kontrol af sygemeldte borgere er nødvendig

Facebook er et helt nødvendigt redskab i forhold til at tjekke op på bl.a. anonyme henvendelser i forhold til kommunernes sygemeldte borgere. Sådan siger Kommunernes Landsforening (KL)i kølvandet på en sag fra Thisted. Her har den sygemeldte Torben Hedegaard fra Bedsted fået frataget sine sygedagpenge, fordi kommunen via et anonymt tip fik nys om, at han muligvis solgte sine billeder på nettet, og altså tjente penge ved siden af den offentlige ydelse.

Når man forvalter borgernes penge, er der også en forventning om, at man gør det med stor nidkærhed. At man ikke ødsler pengene væk, og at man ikke udbetaler penge til folk, der ikke har ret til dem, siger Pia Færch, kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi hos KL til Fagbladet 3F.

– Oveni har der gennem længere tid været et øget politisk pres på, at kommunerne fører en stram kontrol. Der er et ønske om, at kommunerne arbejder med flere redskaber og vidensdeler, så borgerne får dét, de har krav på og ikke mere, siger hun.

Menneskeligt at fejle
Hun afviser ikke, at det ikke altid foregår på den rigtige måde når sygemeldte borgere bliver kontrolleret via fx. Facebook:

– Men kommunerne har nogle retningslinjer, som de skal følge. Det er altid en balance, siger Pia Færch.

Hun understreger, at kommunerne rent faktisk også opdager mange sager, hvor borgerne får udbetalt midler, som de ikke er berettiget til. Så kontrollen via de sociale medier kan rent faktisk foretages med god grund:

– Det er vigtigt at sige, at kommunerne overordnet holder sig til det, de må. Men der sker jo nogle menneskelige fejl ind imellem. Så er det, at man som kommune må gå ud og sige, at dér lavede vi en fejl. Kommunerne gør en stor indsats, og de arbejder hele tiden på at blive bedre, siger Pia Færch.

LÆS OGSÅ:

Torben fik frataget sygedagpenge: Nu kræves der en redegørelse

Foto: Claus Bjørn Larsen

 

Forfatter

Related posts

Top