Kig op: Meteorsværm topper i nat

Der er al mulig grund til at kigge op på aften- og nattehimlen i dag. Meteorsværmen Geminiderne serverer nemlig årets vildeste stjerneskudsshow.

Sværmen har været aktiv på himlen siden d. 4. december, men den allerstørste aktivitet forventes altså at indtræffe natten til i morgen. Geminiderne bliver af mange anset for at være den største meteorsværm af dem alle med op til 120 stjerneskud i timen.

DMI melder dog, desværre, om skyet vejr i aften- og nattetimerne, hvilket selvfølgelig er et bump på vejen i forhold til at kunne opleve de mange stjerneskud.

Find et mørkt sted
Videnskab.dk skriver, at “meteorsværmen Geminiderne har fået sit navn, fordi den ser ud til at udspringe fra et punkt i stjernebilledet Tvillingerne (også kaldet Gemini) tæt på de to klare stjerner Castor og Pollux.

Men selv om stjerneskuddene udspringer fra ét sted, kan de ses på hele himlen. Tvillingerne står op mod nordøst efter solnedgang og står højest på himlen omkring midnat. Tvillingerne står tæt på stjernebilledet Orion, som kan kendes på de tre karakteristiske bæltestjerner.

De bedste betingelser for at se stjerneskud findes ude på landet – fjernt fra byens lysforurening. Jo mørkere himlen er, desto flere lyssvage stjerneskud kan du se. Og det er dem, der er flest af.

Befinder du dig i eller nær en by, er det bedst at finde et sted, hvor du ikke bliver blændet af gadelygter eller anden belysning. Når Geminiderne når sit maksimum, kan man forvente, at den leverer op til 120 stjerneskud hver time. Men vær opmærksom på, at det tal er en idealiseret værdi, og at det derfor kun gælder for helt optimale betingelser. Det vil desuden ikke være alle stjerneskud, som man kan se med det blotte øje.”

Foto: Screendump, Tv2 Vejret

 

Forfatter

Related posts

Top