Kampen mod spøgelsesnet intensiveres

Det hører desværre langt fra til sjældenhederne, at fiskere, dykkere og sejlere af den ene eller anden årsag mister deres fiskeredskaber, når de færdes på, i eller ved Limfjorden.

Med et nyt digitalt værktøj opfordrer Limfjordsrådet nu fjordens brugere til at indrapportere positionerne, når der bliver fundet eller tabt forskellige redskaber. På den måde bliver det lettere at finde og dermed fjerne til gavn for både miljø og dyreliv.

Det skriver Limfjordsrådet, der består repræsentanter fra 18 kommuner med opland til Limfjorden – herunder Morsø, Thisted, Skive, Struer og Lemvig – på sin hjemmeside.

Når fiskenet, tejner og andre fiskeredskaber mistes, fortsætter de med at fiske i flere år. Nettene bliver ofte kaldt for spøgelsesnet, og i Limfjorden ender mange hummere, krabber og fisk deres dage her.

– Det er problematisk i forhold til at skabe eller opretholde bæredygtige bestande af fx den eftertragtede hummer. Men også fugle og havpattedyr bliver fanget i nettene og dør. Spøgelsesnettene bidrager desuden til plastforureningen i fjord-miljøet. Og i takt med, at nettene forvitrer, bliver problemet værre og oprydningsarbejdet vanskeligere, skriver rådet.

Limfjordsrådet skønner, at der er mere end 1.000 spøgelsesnet i Limfjorden.

– Det nye værktøj er nemt at bruge, og vi håber, mange fiskere, sejlere, dykkere og andre brugere af fjorden vil hjælpe med at indrapportere, når de finder eller mister fiskeredskaber i fjorden. Sådan kan vi få et bedre overblik over problemet og lokalisere hotspots. Det giver os bedre forudsætninger for at få gang i oprydningen, fortæller formand for Limfjordsrådet Jens Lauritzen.

Du finder det digitale værktøj til indrapportering af fundne eller tabte fiskeredskaber HER.

Foto: Jesper Appel/Appel Adventure

Forfatter

Related posts

Top