Kæmpe opbakning til Icebucket event i Sennels

150 thyboer og et par folketingspolitikere stimlede i går sammen ved Limfjordens bred i Sennels til en stor, fælles icebucket-challenge for levende landsbyer. Målet var at sætte fokus på levende landsbyer som Udkantsdanmarks stærkeste kort i spillet om flere tilflyttere.

Og det med at tiltrække nye tilflyttere, er man godt til i Sennels.

– De steder i Thy, hvor der er positiv befolkningsudvikling, er landsbyer, og vi mener, at landsbyer med stor sammenhængskraft, mange fælles aktiviteter, fælles faciliteter og vigtigst af alt engagement fra andre end blot nogle få ildsjæle, er landdistrikternes stærkeste kort for at tiltrække nye, ressourcestærke beboere. Vi håber, at denne challenge vil blive taget op og ført videre af andre landsbyer i “udkanten” af Danmark, siger Joachim Plaetner Kjeldsen, talsmand for eventen.

I øjeblikket foregår der en livlig debat i Thy om lukning af en række skoler og børnehaver pga. faldende børnetal. Sennelsborgerne ønsker med eventen at ytre pointen, at den bedste medicin mod affolkning og faldende børnetal er, at styrke de mindre lokalsamfund og gøre dem endnu mere attraktive for tilflyttere og tilbageflyttende børnefamilier.

Deltagelse fra folketinget
To af dem, der i eftermiddag deltog og hældte en spand isvand ned over sig selv, var de to, lokale folketingspolitikere Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V).

– Jeg synes det er en ret sjov og lidt atypisk måde at sætte fokus på yderområderne og på de landsbyer som vi har, vi har, der faktisk er i udvikling, sagde Simon Kollerup efter have været igennem det kolde gys og blev bakket op af folketingskollegaen:

– Jeg tror landsbyen anno 204 har en rigtig stor betydning og vil fortsat have det. En tryg ramme for mange børnefamilier, der vælger nærheden i landsbyen, og det sammenhold, der er, som man jo ikke finder i større byer, sagde Torsten Schack Pedersen.

Opgør med den rådne banan
Fra Sennels håber man, at andre landsbyer vil tage udfordringen op og lave lignende events for at skabe opmærksomhed om de levende landsbyers rolle i at vende urbaniseringen.

– Det er på tide med et opgør med det fremherskende billede af visse kommuner og egne af landet som hjælpeløse ofre for urbanisering, og i stedet finde, understøtte og brande deres styrker – navnligt landsbyerne. En stærk landsby kan vende urbaniseringen til det modsatte, det er Sennels et levende bevis på, siger Joachim Plaetner Kjeldsen.

Forfatter

Related posts

Top