Jyttes jul: En julekalender fra 1940’erne

Snart bliver det december og tid for en god kalenderhistorie. Lemvig Museum udgiver i år en julekalender for både børn og voksne – bogen Jyttes Jul.

Jytte Nielsen, fortæller i bogen om sin barndoms jul i 40’erne på landet ved Gudum og Nr. Nissum. Det er ikke så mange år siden, men Jyttes jul var alligevel helt forskellig fra den jul, som børn kender i dag. Krigen og den efterfølgende mangeltid gjorde det nødvendigt, at man lavede meget selv og måtte ty til gamle håndværk og huskeråd – brødbagning til en måneds forbrug, slagtning og henkogning, ølbrygning til både voksne og børn mm..

Jytte og hendes søskende var med i arbejdet og mærkede manglen på mange måder. Bogen er opbygget som en julekalender, hvor man dag for dag får fortællingen om de mange gøremål, der skulle klares som forberedelse til julen. Jytte Nielsen skrev oprindeligt bogen til sine børnebørn, og det er en oplagt oplæsnings- og samtalebog for børn hjemme såvel som i skolen. Sammen med oplæseren vil de undre sig over, hvordan man kunne leve på den måde – med das bag stalden, vand, der skulle hentes fra brønden, is på vægge og vinduer i soveværelset om morgenen og meget mere. Bogen er illustreret af den unge tegner Christoffer Hammer, der er uddannet på animationsskolen i Viborg.

De mange tegninger understøtter fint fortællingen og er et godt udgangspunkt for samtaler om historien og forskellene på dengang og i dag. Når der er tid til det, kan bogens daglige fortælling suppleres med en anden hyggelig fælles aktivitet.

Bag i bogen er der opskrifter på nogle af de kager, Jytte Nielsen var med til at bage som barn. Blodpandekager med gåseblod, vil de færreste nok give sig i kast med, men duften af jul og de lækre småkager kan brede sig i hjemmet og i skolen – dog nok ikke ”krydret” af lugten af røg fra lyng, tørv, og træ fra den store bageovn som i Jyttes barndom.

Jyttes Jul koster 100 kr. og kan købes på eller ved henvendelse til Lemvig Museum eller den lokale boghandel. Medlemmer af museets støtteforening får et eksemplar i ”julegave”.

Forfatter

Related posts

Top