Julen skydes i gang på Skarregaard

De første klejner, pebernødder, julekalendere, skumjulemænd og julepynt er allerede dukket op i supermarkederne. Dagene bliver hele tiden kortere, og den hyggelige juletid nærmer sig nu med hastige skridt.

Tiden er derfor igen kommet til, at Museum Mors byder indenfor på landbrugsmuseet Skarregaard til en god gedigen gang klassisk, dansk julehygge. Det sker lørdag den 11. og søndag den 12. november.

For mange morsingboer, thyboer, sallingboer og skibonitter er det efterhånden blevet en fast tradition, at julen skydes i gang med et besøg på det hyggelige julemarked på Nordmors.

-Staldene på den gamle slægtsgård med den smukke udsigt er som altid fyldt med fine boder, hvor der er rig mulighed for at gøre en god og anderledes julegavehandel eller investere i det helt rigtige stykke julepynt til stuen derhjemme. Museum Mors er selvfølgelig repræsenteret med det bedste fra museumsbutikkerne på Dueholm Kloster, Fossil- og Molermuseet, Dansk Støberimuseum og Skarregaard.

– Blandt meget andet kan man købe årets udgave af årsskriftet ”Jul på Mors” med lokalhistoriske artikler om Mors, samt museets julesnaps og lækre småkager. Er det årets juletræ, man er ude efter, kan det såmænd også hentes på julemarkedet. Man kan desuden prøve lykken i museets tombola, der er fyldt med skønne præmier, doneret af øens forretningsdrivende. Derudover er der traditionen tro spændende boder fra en række lokale producenter, og i år kan man eksempelvis erhverve sig både uldvarer og glasprodukter samt hjemmelavede nisser, træfigurer, stearinlys og marmelade, fortæller Museumsdirektør Anders Have Espersen.

Skarregaard emmer af jul overalt
Der er masser af juleaktiviteter rundt om på gården.

– Når man træder ind i museumsbutikken, vil det første, der møder de besøgende, være den lækre duft fra bolsjekogeriet. Her er der selvfølgelig rig mulighed for at smage på de søde sager. I Skarregaards hyggelige og autentiske stuehus, hvis indretning er som en tidslomme fra 1950’erne, kan man desuden hygge sig med juleklip og lave sin egen stennisse. På gårdspladsen er smedene i fuld gang, og alle er velkomne til selv at prøve kræfter med det gamle håndværk. Lige ved siden af smedeessen varmer bålet og lægger flammer til de ristede skumfiduser, der selvfølgelig nydes bedst mellem to sprøde Mariekiks. På pladsen er der også mulighed for, at børnene kan lave en helt personlig gave til mor og far, nemlig en julenisse i træ savet ud med løvsav. Man kan derudover, under kyndig vejledning, ligeledes prøve kræfter med rebslagning, fortæller Anders Have Espersen.

Og museumsdirektøren lover også “vitaminer til hovedet”.

– På årets julemarked kan man blive klogere på, hvordan julemiddagen blev tilberedt i gamle dage. Børnene kan nemlig være med til at plukke julegåsen, de kan sortere kartofler og alle kan overvære, når den fede julegris bliver slagtet lørdag klokken 11, for siden at blive parteret på julemarkedets sidste dag på samme klokkeslæt. Dette plejer at være et populært højdepunkt, så husk at komme i god tid, lyder opfordringen fra Anders Have Espersen.

Og han har også “vitaminer til maven” klar.

– Når sulten skal stilles, kan man naturligvis nyde smagsprøver på den traditionelle julemad fra Mors, ikke mindst blodpølsen, og man kan købe gårdens berømte hjemmelavede æbleskiver med dertil hørende gløgg eller kaffe. Såvel lørdag som søndag skal julen synges ind. Det foregår begge dage klokken 14. Lørdag er det Nykøbing Mors Håndværkerkor, hvis medlemmer lader deres mandige røster lyde på gården, mens julemarkedet søndag får besøg af det lokale Nordmorskor, fortæller Anders Have Espersen.

FAKTA:
Julemarkedet på Skarregaard, Feggesundvej 53, 7900 Nykøbing Mors.
Lørdag den 11. og søndag den 12. november – begge dage fra klokken 10-16.oo
Det koster kun 50 kr. at komme ind, og det er gratis for medlemmer af Museets Venner og alle under 18 år.

Forfatter

Related posts

Top