Jobpatruljen fandt flere kritisable forhold på Mors

Selvom forholdene for unge i fritidsjob efterhånden er rigtig gode de fleste steder er der stadig for mange problemer. Derfor besøger Jobpatruljen, som ni danske fagforeninger står bag, hver sommer virksomheder i hele landet.Under besøgene vejledes både arbejdsgivere og fritidsjobbere om, hvilke love og regler der gælder, når unge under 18 år har et arbejde.

Flere unge og deres arbejdsgivere i Nykøbing fik i går besøg af Jobpatruljen, som ser de unges arbejdsvilkår efter i sømmene. Her stødte patruljen på flere kritisable forhold.

Daniella Østergaard Roslev, der er ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske, fortæller, at patruljen mødte flere fritidsjobbere, der selv skulle finde afløser, hvis de var syge. Derved mistede de i enkelte tilfælde retten til løn under sygdom.

Der var fritidsjobbere, der manglede ansættelseskontrakt, selv om de havde været ansat i flere år. I et enkelt tilfælde havde en fritidsjobber ingen ansættelseskontrakt og fik hverken lønseddel eller feriepenge. Der var også et tilfælde, hvor overenskomstlønnen ikke blev overholdt.

I flere tilfælde oplevede Jobpatruljen desuden arbejdsgivere, der ikke ønskede at tale med patruljen.

– Jobpatruljen havde denne gang særligt fokus på at undgå arbejdsskader, og da der flere steder var fritidsjobbere, der betjente maskiner, de ikke måtte betjene, gav fokusområdet rigtig god mening, fortæller Hanne Vammen, der er kommunikationskonsulent i HK.

Hvorfor er Jobpatruljen nødvendig?
To ud af tre unge har problemer på deres fritidsjob. Det kan være mindre problemer på arbejdspladsen, for eksempel at de unge løfter for tungt. Det kan også være større problematikker, fx at de unge udskænker alkohol eller mangler løn under oplæring. Ofte opstår problematikkerne fordi, at både de unge og arbejdspladsen ikke har et tilpas stort kendskab til hvilke rettigheder der gælder for unge på arbejdsmarkedet. Kilde: Jobpatruljen

Forfatter
Top