Jobfest på Mors – nu vender folk tilbage

I 2010 flygtede folk fra Mors, og arbejdsløsheden steg efter finanskrisen til svimlende 10,3%. I juni var den nede på 4,6% og folk flytter tilbage til øen.

– Det er blevet attraktivt at komme tilbage til Mors, fordi vi har nogle dejligt store og stabile virksomheder, som vokser, og som kan beskæftige noget arbejdskraft. I 2010 flygtede de unge mennesker fra Mors. De rejste væk for at studere og finde arbejde i Aarhus, Aalborg og København. Men nu begynder vi at mærke heroppe omkring Skive, Mors og Thy, at de kommer igen. Jeg synes, det er fantastisk, siger Kurt Justesen, der er adm. direktør i Morsø Tømrer- og Snedkerforretning, til Børsen.

Foto : Venstre Mors

Ingen rådden banen her
Og medierne kastede sig over landdistrikterne og og JyllandsPosten kastede “superlativer” som “Den Rådne Banen” og “UdkantsDanmark” om sig.

– Tendensen er helt klart, at vi har rystet støvet af os. Vi har med vores stædige ø-dna sørget for, at vi er på rette vej. Det slår også igennem i ledighedstallene,  siger Borgmester Hans Ejner Bertelsen og gider ikke høre mere om “den rådne banan”.

– Jeg synes ikke, den findes her på Mors. Jeg har bestræbt mig på aldrig at bruge det udtryk. Vi er ikke et udkantsområde, vi er et landdistrikt, og det er vi stolte af, for det har sine værdier, selvom det også har sine udfordringer, siger han til Børsen.

“Det går sgu godt…”
Borgmesteren peger på, at Mors i dag har et forskelligartet erhvervsliv, der laver alt fra robotter til legetøj og landbrugsmaskiner.

– Der er en god kultur på Mors – man bestiller sgu noget, og skal man lige lære noget først, så gør man bare det. i tager tit f.eks. en smed fra Mors og omskoler til montør eller programmør eller sælger. Vi giver også unge mennesker, der er bosat heroppe, en form for uddannelse, så de passer i vores virksomhed, siger Jan Sørensen, der er adm. direktør i Bila.

Samtidig fortæller han, at Bila nyder godt af, at giganter som Oticon og Coloplast har fyret massevis af teknikere i nabobyen Thisted, som passer lige ind i Morsø-virksomheden. Som Jan Sørensen siger det:

– Det går sgu godt.

Forfatter

Related posts

Top