Integrationen kører hos bilforhandleren

Der var egentlig ikke brug for arbejdskraft, men der var en stor lyst til at hjælpe flygtninge med at blive integreret og lære noget om arbejdslivet i Danmark.

Sådan starter historien om Toyota i Nykøbing og samarbejdet med Virksomhedsservice hos Jobcenter Mors.

Nogle år senere har Toyota haft stor glæde af flere medarbejdere med navne, som giver et praj om, at de umiddelbart ikke er vokset op tæt ved Limfjorden.

Fra sko til biler
En af dem er Alaa Juha fra Syrien. Han startede i praktik hos Toyota for tre år siden. Det tog noget tid for ham at vende sig til at lave noget helt andet, end han er vant til. I Syrien var han skomager, det var der tradition for i hans familie. Nu bruger han hænderne til at polere biler og gøre dem klar til kunderne.

Han har fået godt styr på arbejdet og det danske sprog. Han har følgende kommentar til, hvad han synes om at arbejde hos bilforhandleren, hvor han gjorde det så godt, at han blev ansat efter sin praktik som assistent i klargøringen.

– Det er rigtig god dansktræning at arbejde her og sjovt og hyggeligt. Min chef Kasper og min leder John lærer mig meget, og jeg kan bare spørge, hvis jeg er i tvivl. Det er meget behageligt, fortæller Alaa Juha, mens han står og polerer biler sammen med sin landsmand Khalil Sildo, som også har fået muligheden hos Toyota.

Ros til alle parter
Det var Rikke Jensen fra Virksomhedsservice som hjalp Alaa Juha med at finde en praktikplads hos bilforhandleren.

– Det startede med, at de ikke havde brug for flere medarbejdere, da jeg kontaktede dem. Til gengæld var der en stor lyst til at hjælpe med integrationen af vores borgere med flygtningebaggrund. Det har udviklet sig til, at de har set, at det er en rigtig god idé. Både til at få god arbejdskraft og til at kunne hjælpe folk i job, siger Rikke Jensen.

Formanden for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget i Morsø Kommune, Ellen Phillipsen Dahl, bliver stolt, når hun hører eksempler som dette.

Ellen Philipsen Dahl, formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget i Morsø Kommune. Foto: Morsø Kommune

– Det her er et ud af mange gode eksempler, hvor vi både kan tilbyde vores lokale virksomheder og flygtninge et godt tilbud. Det glæder mig meget, hver gang jeg får bekræftet, at udvalgets integrationsindsats virker. Der er stor ros til alle parter for indsatsen og for godt samarbejde. Flygtninge er en stor ressource, som kan hjælpe virksomhederne med at sikre arbejdskraft, lyder det fra Ellen Phillipsen Dahl.

Positivt samarbejde
Rikke Jensen er glad for samarbejdet mellem Virksomhedsservice og Toyota, som hun besøger jævnligt. Her følger hun op på praktikforløbene. Især for at følge op på de mål, der er aftalt mellem Jobcentret, praktikstedet og borgeren. Her er der især fokus på sprog og integration på det danske arbejdsmarked.

– Vi følger løbende op, også hvis der opstår misforståelser, eller at det ikke går så godt. Modsat er det også rart for praktikanten at vide, hvis det går godt. Det giver blod på tanden at høre, at man gør det godt, og den slags kommer måske mere frem, når man sidder sammen og gennemgår det, forklarer Rikke Jensen.

Alaa Juha er glad for sin arbejdsplads, og arbejdspladsen er glad for ham. Det er tydeligt, når man ser ham arbejde sammen med sin leder for klargøringen, John Nørgaard.

– Jeg kan se det positive i vores samarbejde med Virksomhedsservice, og det kan min chef Kasper også. Det betyder meget for ham. Vi er godt tilfredse og har brugt samarbejdet til at udvikle os og få god arbejdskraft. Vi vil stadig gerne hjælpe med integrationen, og jeg vil bestemt ikke udelukke, at vi vil samarbejde om nye medarbejdere i fremtiden, fortæller John Nørgaard.

Forfatter

Related posts

Top