Idag skifter de ikoniske grønne mælkekasser farve

De ikoniske grønne mælkekasser bliver nu udfaset. Fra og med idag producerer Arla nemlig mælkekasserne i ren genbrugsplast, og dermed skifter farven fra grøn til sort.

De fleste danskere kender de grønne mælkekasser for blandt andet at sidde bag på knallerter på havnen og cykler på cykelstierne. Men selvfølgelig har de først og fremmest fungeret som opbevaring for millioner af liter mælk.

– Det er en markant forandring af et ikonisk udtryk, som de fleste danskere kender og har et forhold til, så selvfølgelig har vi tænkt os om. Men i Arla gør vi en stor indsats for at gøre vores mejeriprodukter mere miljøvenlige, og her er klimavenlig emballage en helt central del af løsningen. Derfor var det ikke svært for os at sætte turbo på, da vi fik muligheden for at lave mere klimavenlige mælkekasser, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør for Arla Danmark.

300.000 genbrugskasser årligt
De første 20.000 sorte mælkekasser sendes på gaden den 23. september, og i løbet af det kommende år ventes godt 300.000 sorte mælkekasser at lande rundt omkring i hele Danmark.

Overgangen til 100 procent genbrugsplast vil sikre en CO2e-besparelse på minimum 250.000 kg om året. Den genbrugsplast, som mælkekasserne fremover vil blive produceret af, består af restmateriale fra automobilindustrien.

Arla sender 20.000 sorte mælkekasser i omløb 23. september. I løbet af det næste år vil omkring 300.000 sorte mælkekasser være i omløb. Foto: Arla

I forvejen havde Arla igangsat flere initiativer for at gøre kasserne mere miljøvenlige. Ødelagte kasser bliver indsamlet og genbrugt, og sidste år lykkedes det ved hjælp af en landsindsamling at samle 100.000 forsvundne kasser ind fra eksempelvis børnehaver og genbrugsstationer. Det er 120.000 kg i ren plastik. Den indsats fortsætter, selvom de nye mælkekasser af lavet af 100 procent genbrug.

– Vi håber jo, at folk vil levere vores kasser tilbage, for så vil vi ikke have behov for at lave så mange, siger Jakob Knudsen.

Der findes i dag 2-3 millioner millioner af Arlas mælkekasser i Danmark. Normalt sendes omkring 300.000 mælkekasser ind i systemet årligt for at erstatte ødelagte og forsvundne kasser. Der er stadig mælkekasser i brug helt tilbage fra 1980’erne, så det vil formodentlig tage en årrække, før alle grønne mælkekasser er udskiftet med sorte.

Fakta:

  • Arla sender 20.000 sorte mælkekasser i omløb 23. september.
  • Mælkekasserne er produceret af 100 procent genbrugsplast, som stammer fra bilindustrien.
  • De sorte mælkekasser forbruger mindst 30 procent mindre CO2e end de tidligere grønne mælkekasser.
  • Det giver en besparelse på godt 250 tons CO2 hvert år.
  • I løbet af det næste år vil omkring 300.000 sorte mælkekasser være i omløb.
  • Arla indfører et nyt CO2-logo, der skal gøre det lettere for forbrugeren at navigere efter emballager, der er CO2-reduceret.
  • Arla har en emballagestrategi om, at al emballage skal være CO2-neutral inden 2050.
  • Arla har et mål om at reducere den samlede CO2-udledning med 30 pct. inden 2030 sammenlignet med 2015 og blive CO2 neutrale i 2050.

Foto: Arla

Forfatter

Related posts

Top