Hvorfor skal der være forskel på en peberkværn og et gavekort?

Danske Handelsbyer støtter forslag til folketingsbeslutning om en modernisering af lovgivning om firmagaver.   

Når arbejdsgivere i dag giver en gave – typisk en julegave – til deres ansatte, kan denne gives skattefrit, hvis den samlede værdi ikke overstiger et samlet beløb på 1.200 kr. (2021-niveau). Det kan arbejdsgiveren som udgangspunkt kun gøre, så længe der er tale om en fysisk gave – f.eks. en peberkværn. Ønsker arbejdsgiveren at give et gavekort, skal gavekortet have en meget begrænset anvendelsesmulighed for at være skattefri for modtageren og må samtidig ikke kunne indløses til kontanter.

Så hvis en arbejdsgiver ønsker at give et gavekort, der kan anvendes til køb af varer i den lokale gågades butikker, kan gavekortet således ikke gives skattefrit. Derved begrænses arbejdsgivernes mulighed for at give gavekort til deres ansatte, hvilket ærgrer både den lokale detailhandel og de lokale virksomheder, der ønsker at støtte op om handelslivet i gågaden og de aktiviteter, der er afgørende for at skabe en levende bymidte.

Denne forældet betragtning af firmagaver, vil Dansk Folkeparti modernisere gennem et netop fremsat beslutningsforslag.

Skatteordfører fra Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær udtaler: ”De nuværende regler begrænser desværre arbejdsgivernes mulighed for at give gavekort til deres ansatte, hvilket er ærgerlig både for den lokale detailhandel og de lokale virksomheder. I DF ønsker vi at støtte op om handelslivet i gågaden og de aktiviteter, der er afgørende for at skabe en levende bymidte. Det vil det her forslag hjælpe til med. ”

René Christensen, der bl.a. er Finansordfører i Dansk Folkepartis tilføjer: ”Der er en overset fordel ved forslaget, for ud over at gøre det nemmere for virksomhederne at give gaver til de ansatte, så tilskynder det også nogle butikker i gågaden som ikke er en del af handelsstandsforeningen til at melde sig ind og være med til at betale for julepynten og arrangementerne. Det er nemlig handelsstanden der udsteder gavekortene. Forslaget kan være med til at sikre en levende bymidte.”

I Mors Handel er man glad for, at Dansk Folkeparti har taget sagen op:
“Hvis vi reelt ønsker et Danmark med driftige og levende handelsbyer, er vi nødsaget til at føre en politik, der ikke begrænser byernes muligheder for at tænke strategisk. En modernisering af lovgivningen, der muliggør anvendelse af gavekort med bred anvendelsesmulighed, er et vigtigt redskab for handelsbyerne.” udtaler formand for Mors Handel, Michael Hansen.

Forslaget til en modernisering lovgivningen om beskatning af firmagavekort forventes ikke at ændre statens skatteprovenu. Om der gives en fysisk gave eller et gavekort til de maksimalt fastsatte grænser, har skattemæssigt ingen betydning, da forslaget ikke har til hensigt at ændre ved beløbsgrænsen for en skattefri gave. Da gavekortet er en B2B-transaktion mellem virksomheden og udstederen, er der heller ikke krav om, at gavekortet skal kunne ombyttes til kontanter.

Brancheforeningerne Dansk Detail og WEAR, ser meget frem til en modernisering af lovgivningen og håber, at Dansk Folkeparti får bred opbakning i folketinget – ”Det giver ingen mening, at man som ansat kun kan modtage gaver skattefrit, hvis der er tale om en fysiskgave, som f.eks. en peberkværn. Tiden er løbet fra denne forældede lovgivning og en modernisering kan kun gå for langsomt” siger direktør i Dansk Detail og WEAR, Nikolai Klausen.

Om Danske Handelsbyer

Danske Handelsbyer repræsenterer for nuværende 56 danske handelsbyer, som gennem flere år har arbejdet for at fremtidssikre byer med handel, service og oplevelser. Danske Handelsbyer har spillet en aktiv rolle i Regeringens Partnerskab for levende bymidter, som netop sætter fokus på at fastholde og understøtte udviklingen i de små og mellemstore byer.

Danske Handelsbyer har sekretariat ved brancheforeningen WEAR, som er en del af Dansk Erhverv.

Forfatter
Top