Hver tredje fyrværkeriulykke rammer et barn

Sidste nytår kom 88 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Det betyder, at børn udgjorde 33 % af alle ulykkerne seneste nytårsdøgn. Mange af børneulykkerne sker i dagtimerne den 1. januar, viser den årlige opgørelse fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det lovligt at anvende fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeriet kan se flot ud på nattehimlen, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke. Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital indsamler ulykkesstatistik fra alle sygehuse i Danmark for de to døgn omkring nytåret. For nytårsdøgnet 2016/17 viser tallene, at børn stadig fylder meget i statistikkerne.

– 88 børn var sidste nytår ude for en ulykke med fyrværkeri. Det er nogenlunde på niveau med det, vi har set de seneste år, men stadig alt for mange. Af de 88 ulykker er var der 22 skader på hænder og 27 øjenskader. 11 af ulykkerne blev kategoriseret som alvorlige, udtaler overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen om skaderne sidste nytårsdøgn.

Husk beskyttelsesbrillerne og forebyg øjenskader
I en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden blandt 1004 forældre med børn under 16 år, svarer fire ud af fem, at deres børn altid bruger beskyttelsesbriller nytårsaften. Og netop beskyttelsesbrillerne er et af de områder, der stadig skal sættes ind overfor ifølge overlæge Jens Lauritsen. Kun 64 % af de børn, som har oplyst, om de anvendte beskyttelsesbriller eller ej, havde nemlig beskyttelsesbriller på.

– Vi ser desværre, at mange børn stadig ikke har briller på, og det kan give alvorlige øjenskader, som kan følge børnene resten af livet. Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er at bruge beskyttelsesbriller lige meget, om man er barn eller voksen, og om man er tilskuer eller selv tænder op, udtaler Jens Lauritsen, som også håber, at Sikkerhedsstyrelsens nye kampagne med video og virtual reality kan få flere unge til at bruge briller og holde afstand.

Mange ulykker i dagtimerne den 1. januar
Ulykkes Analyse Gruppens opgørelse viser, at mange børn ankommer til skadestuerne lige inden og efter midnat, når der traditionen tro skydes af i hele landet. Men mange ulykker sker også i dagtimerne den 1. januar. Opgørelsen viser, at knap hver tredje skadetilkomne barn under 15 år (33 %) ankom til skadestuerne imellem kl. 13 og 17 om eftermiddagen.

– Vi kan se, at mange ulykker sker den 1. januar. Måske skal det sidste nytårsfyrværkeri fyres af, eller også finder børnene krudtrester fra natten før. Om forældrene er med ude at skyde af, eller om børnene er ude alene eller med vennerne, ved vi ikke, men vi kan se, at ca. halvdelen af de 88 tilskadekomne børn selv har fyret krudtet af, udtaler Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden. Hun fortsætter:

– Vi opfordrer til, at forældre skaber nogle klare regler for brugen af fyrværkeri og tager dialogen med børnene om, hvem, hvor, hvornår og hvordan, man fyrer krudt af. Og så er det vigtigt, at forældrene selv er gode rollemodeller – det kan have stor betydning for børnenes omgang med fyrværkeri også på længere sigt.”

 

Skadestatistik nytårsdøgnet 2016/17
267 fyrværkeriulykker for alle aldersgrupper på landsplan ved seneste nytårsdøgn (2016/17). Det er en stigning på 4,3 % ift. året før, hvor tallet var 256.

88 fyrværkeri-ulykker med børn under 15 år på landsplan ved seneste nytårsdøgn (2016/17). Det er et fald på 9,3 % ift. året før, hvor tallet var 97.

Børneulykker udgjorde 33,0 % af alle fyrværkeri-ulykker ved seneste nytårsdøgn.

27 tilfælde af øjenskader (30,7 %).

22 tilfælde af håndskader (25,0 %).

I 12,5 % af tilfældene var der tale om en alvorlig ulykke.

I halvdelen af tilfældene (56,8 %) havde barnet selv antændt fyrværkeriet.

I 6 ud af 10 tilfælde (64,1 %) havde barnet ikke anvendt beskyttelsesbriller (baseret på det antal, som har opgivet, om de anvendte briller eller ej).

Raketter var den mest repræsenterede produktgruppe blandt børneulykkerne. Raketter var involveret i 32 (36,4 %) af børneulykkerne. Ulovligt fyrværkeri var involveret i 7 (8,0%) af børneulykkerne.

Forfatter

Related posts

Top