Hver femte underviser i folkeskolen er uuddannet vikar

Når de fleste af landets folkeskoleelever vender tilbage til skolen efter sommerferien i den kommende uge, er der stor sandsynlighed for, at de bliver mødt af undervisere uden en læreruddannelse.

Ifølge en undersøgelse fra tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte er andelen af undervisere uden uddannelse mere end fordoblet siden 1997.

Andelen er vokset fra 8 procent til 18 procent. Omregnet til årsværk er det en andel på 12 procent. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge undersøgelsen har mere end halvdelen af de uuddannede ikke en uddannelse på et højere niveau end studentereksamen. De er enten ansat som timevikarer eller har længerevarende vikariater.

Sidste år nedsatte daværende undervisningsminister Merete Riisager (LA) et udvalg, der skulle undersøge brugen af vikarer. Det arbejde blev afbrudt af folketingsvalget.

Undersøgelsen viser ifølge Jyllands-Posten også, at andelen af de dygtigste unge i gymnasiet, der bliver læreruddannet, er faldende. Samt at hver tredje læreruddannet ender med at arbejde uden for faget.

/ritzau/

Arkivfoto: VIA University College

Forfatter

Related posts

Top