Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

Knap hvert 5. kvinde mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation.

Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020.

Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme aldersgruppe fået spørgsmålet om planer om børn, og kun 11 % om familiesituation.

Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, ryster på hovedet over den store forskel:

– Når man kigger på tallene, så kan man få den mistanke, at når arbejdsgiverne gerne vil lære en mandlig jobansøger at kende, så spørger man ind til fritidsinteresser og bedste tid ved seneste iron man. Når man gerne vil lære en kvindelig kandidat at kende, så spørger man til hendes familieforhold.

Ikke ulovligt
Næstformanden understreger, at når spørgsmål om familie og børn fylder så meget ved kvinders jobsamtaler, så er der tale om sexisme. Uanset om det foregår bevidst eller ubevidst.

– Vi kan tydeligvis komme igennem langt størstedelen af mandlige ansøgeres samtaler uden at berøre emnet, så må det også være muligt at undgå at stille spørgsmål om børn og logistik på hjemmefronten til kvindelige ansøgere.

Spørgsmål om planer om familieforøgelse er ikke i sig selv ulovlige, men arbejdsgiveren må ikke lægge vægt på svarene i sin vurdering af kandidaten.

Man må nemlig ikke forskelsbehandle på baggrund af køn, graviditet eller barsel ifølge Ligebehandlingsloven.

Forfatter

Related posts

Top