Hver 10. ung står uden for fællesskabet

Hver tiende ung mellem 15 og 29 år var hverken under uddannelse eller i arbejde i 2018. Det går ud ud over både livskvalitet og identitet, lyder det.

105.000 unge i alderen 15-29 år var hverken i beskæftigelse eller under uddannelse i maj måned sidste år. For hver fjerde af disse var situationen dog langtfra ny – de havde stået uden job og uddannelse i mere end to år, og særligt disse unge risikerer at ende uden for arbejdsmarkedet i fremtiden. Det konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i en ny analyse udarbejdet i samarbejde med fagforbundet 3F. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Analysen viser, at andelen af unge, som står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet i dag, er den samme som i 2010. Mere tankevækkende er konklusionen om, at de unge, der stod uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet i 2010, i væsentlig højere grad end deres jævnaldrende står uden for arbejdsmarkedet i dag, knap 10 år senere.

– Hvis først man mister tilknytningen til samfundet, så kan det få store menneskelige konsekvenser resten af ens liv. Både økonomisk, men i særdeleshed også i forhold til ens livskvalitet. De unge får et mindre socialt netværk, hvilket øger deres chancer for at blive enlige. Samtidig giver en uddannelse og et arbejde også identitet. På den måde gør det livet mere meningsfuldt. Man føler, man bidrager, og man møder kolleger og nye venner – alle disse afledte
effekter står denne gruppe udenfor, siger Jens-Peter Thomsen, uddannelsesforsker ved Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.

Forfatter

Related posts

Top