Historiehaven – et nyt og vellykket tiltag på Kulturmødet 2022

Kulturmødet 2022 på Mors var en stor succes med et besøgstal på hele 32.000, som også blev rekorden for antallet af gæster. Der var flere nye tiltag i år – herunder historiehaven, som havde fokus på de gode historier, der findes rundt omkring på museerne. Her kunne man høre om Brudekjolen fra Amerika, Metaldetektiverne, Russere på flødeskumsfronten, En kamp på livet og mange andre spændende historier. Det er Limfjordsmuseet og Museum Mors, der med støtte fra Europæisk Kulturregion og Limfjordsmuseernes samvirke, der har udviklet konceptet, som blev en stor succes.

Der var gjort meget ud af at gøre historiehaven hyggelig og komfortabel. Telte med borde og drinks var at finde, og det var en dejlig lille oase, som man kunne trække sig tilbage til og lytte til spændende historier – og netop den gode historie var et vigtigt fokuspunkt, som blev grundlaget for historiehaven. Museumsinspektør på Limfjordsmuseet, Jake Hubert Gardiner, fortæller hvordan det var intentionen at give et friskt perspektiv fra museernes side: – Vi havde en fornemmelse af, at når museer deltager, er det altid om museumsloven og politik, og det bliver hurtigt en omgang brok fra museerne.

Det vil Limfjordsmuseet og Museum Mors gerne lave om på, og derfor var der i år ekstra fokus på at give noget til de historieinteresserede. – Det skal bare være den gode historie, ingen powerpoint shows, fortæller Jake. Alle oplægsholdere blev bedt om at medbringe den bedste historie, de kunne finde i gemmeren. – Det viser sig, at der er stor interesse for det, fortæller Jake. – Uopfordret blev vi spurgt, om vi ville komme igen næste år.

Historiehaven. Foto: Limfjordsmuseet

Det var et rigtig behageligt publikum, fortæller Jake, som også selv holdt oplæg. Han fortalte om museets forskningsprojekt om Agger Tange, stormfloder og migration, som han oplevede blev taget godt imod. – Det var fedt at fortælle om noget, man har dykket ned i i over to år, og ikke tænke det som forskning og teori, men bare som en god historie. – Det var et ret fedt format, fortæller han. Foredragene varede ikke mere end 30 minutter, og det fungerede rigtig fint. Her var der fokus på de gode, de lette, de sjove eller de dramatiske historier, uden at det bliver for tungt.

Efter første år med historiehaven er der nogle ting, der skal justeres – som for eksempel flere siddepladser og et større lydanlæg, fordi der kom flere mennesker, end man havde regnet med. Jake og hans kollegaer tager gerne opfordringen til sig og kommer igen til næste år: – Der er nogle enkelte ting, der skal justeres, men all in all en kæmpe succes, så det gør vi igen, simpelthen.

Foto: Limfjordsmuseet

Forfatter

Related posts

Top