Hanstholm Fyr fylder 175 år

Imorgen er det 175 år siden, man for første gang tændte lyset i Hanstholm Fyr. Dagen markeres med et eftermiddagsarrangement med fokus på det lys i mørket, som fyrtårnet har udsendt siden første tænding i 1843.

– Alle indbydes til at fejre dagen – og lyset – og der vil være kagemand, hygge og fællessang på fyret, ligesom borgmester Ulla Vestergaard vil holde tale i dagens anledning. Gæsterne har mulighed for at se fyrets lokaler, besigtige omgivelserne fra toppen af tårnet og nyde en hyggelig belysning i fyrhaven, fortæller Charlotte Andersen fra bestyrelsen bag fyret.

Det første fyr
Hanstholm Fyr var det første fyrtårn, der blev bygget på den jyske vestkyst. Før 1843 var der kun fyr på Skagen og i de indre farvande. Men der var på internationalt plan et stort behov for et fyrtårn at navigere efter ved sejlads langs den farlige kyst, hvor talrige skibe er forlist gennem århundrederne.

Det var således et prestigeprojekt for den danske stat, der gik i gang i 1842, og om sommeren kom kong Christian den 8. på besøg for at se byggeriet. Desværre var det første fyrtårn underdimensioneret og kunne ikke bære fyrlampen, og det medførte en skandale og store personlige omkostninger, ikke mindst for arkitekten, der tog sit eget liv.

Det lykkedes dog at bygge et stærkere tårn, således at man var klar til at tænde lyset i december 1843. På første tændingsdag var der orkanagtig storm, men fyret bestod prøven. Fyrmester Wörmer skrev i den forbindelse, at ”Dette fyr vil være en stor velgerning for de søfarende på den skrækkelige nordsø, da det skønneste, klareste lys frembringes ved det herlige apparat og flammen brænder roligt og godt.”

3 blink og så pause
Hanstholm Fyr fungerede som varslingsfyr, og det havde sin egen unikke fyrkarakter, der med de tre blink efterfulgt af en pause kunne anvendes som pejlemærke af søfolkene.

Fyret har selvsagt haft stor betydning for søfarten, og selve fyrkomplekset har i de 175 år været et vigtigt bygningsværk i Hanstholm – som ramme for skiftende fyrpersonale, som områdets nye ”kulturhus” og som byens vartegn. Det ser man bl.a. i de talrige firma- og foreningslogo’er, der bruger fyret som motiv. Der er derfor god grund til at markere fyrets jubilæum, og arrangørerne håber at se mange gæster på dagen.

Jubilæet arrangeres af Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm og Støtteforeningen for Hanstholm Fyr.

Forfatter

Related posts

Top