Hanstholm Art Space kaster lys over viden om naturen

Legende grise, vandets bevægelser og et tæppe af pollen er noget af det publikum kan møde på sommerudstillingen i Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm.

Udstillingen Knowing Nature er lavet af tre kunstnere fra Det Nordatlantiske som alle arbejder med viden om naturen i en kunstnerisk fortolkning. Hver især har kunstnerne besøgt Hanstholm og er dykket ned i noget af det DNA de fandt.

Helt fra Orkney øerne komme Anne Bevan med både video og skulptur som er inspireret af vandets bevægelser og flod og Ebbe. I 2019 besøgte hun sammen med kollegaen Andrea Roe Hanstholm og besøgte bla. Folkecentret for vedvarende energis udstilling om bølgeenergi og holmboen Christian Grant fra bølgeenergi centret.

Andrea Roe arbejder med produktionsgrisenes velfærd og sætter fokus på de menneskelignende egenskaber grisene har i fx deres nysgerrighed og glæde ved leg. I en installation for publikum selv lov til at rode som ægte grise samtidig med at en video viser grise der udforsker nyt legetøjsdesign til grise. I sin lokale research har hun besøgt projektet ”Trynen i jorden” i Bedsted Thy, samt andre frilandsgrise hold.

Camilla Berner har allerede været i Hanstholm for nylig for at indsamle pollen fra Klitfyr tidligere i juni, da forstøvningen var på sit højeste i Nationalpark Thy. I fyrkompleksets Redningshus installerer hun et stort pollentæppe og formidler kunstnerisk naturens påvirkning på mennesker. Camilla Berner udtaler: ” Vi taler om pollenallergi som aldrig før, og vi favner i denne tid naturen mere end nogensinde før.

Det har Covid-19 været med til skubbe på og forstærke På den ene side er det med rekordfart gået op for os, hvor usund verdenstilstanden er og hvor meget mere plads vi er nødt til at give naturen, for at undgå færrest mulige epidemier i fremtiden. Samtidig genfinder vi naturen og dens gode indvirkning på krop og sjæl, både den i haverne og den store natur, vi finder i f.eks. Nationalpark Thy”

Om udstillingen udtaler kurator Signe Højmark:

– Vores vigtigste opgave er at gøre samtidskunsten relevant for almindelige mennesker både lokale og tilrejsende. Derfor vælger vi kunstnere som er i stand til at tage fat i lokalt og aktuelt stof og bearbejde det kunstnerisk og tilføre en ekstra dimension til det emne de behandler. Dette hold kunstnere formår især at skabe værker på basis af evidens, derfor også udstillingens titel Knowing Nature.

Fakta:
Hanstholm Art Space er igangsat af bestyrelsen for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm i februar 2019 og er støttet af flg. Fonde: Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, Spar Nord Fonden, Kulturkanten, Nordeafonden, samt Region Nords Kulturpulje.

Programmet består af 10 udstillinger, hvoraf otte er afholdt.

Projektet undersøger temaet menneske og natur i et nordatlantisk perspektiv og har kurateret 30 professionelle kunstnere fra flg. lande: Danmark, Færøerne og Grønland, Canada, Norge Sverige og Finland, Skotland, Shetlandsøerne og Orkneyøerne.

Forfatter

Related posts

Top