Hanklit og Fur ikke UNESCO´s Kulturarv

Moleret ved Hanblik på Mors samt på Fur kommer ikke på listen over UNESCO´s Verdensarv i denne omgang. Det står klart efter, at FN-organisationen i går satte navn på, de nye steder på listen.

Og det er der en rigtig god grund til. Ansøgningen er ganske enkelt udskudt.

– vi er jo i gang med, endnu en gang, at at se om vi kan komme med en ansøgning, der er sp skarp, at vi kommer med på UNESCO´s Verdensarvsliste. Og det er en lang og en svær vej at gå,  vi har været ramt af, at nogle af dem, der har arbejdet med ansøgningen, har fået nye udfordringer, fortæller Borgmester Hans Ejner Bertelsen på Mors.

Og arbejdet med at spidse ansøgningen ekstra, er i fuld gang.

– vi er i den situation, at vi har nogle rigtigt dygtige folk på og man arbejder intenst på, om selve fossilerne kan blive det, der løfter os ind i Verdensnaturarv. Og det er jeg ikke så overrasket over, at vi ikke er med endnu. Så langt er vi slet ikke, at vi kan gøre det, siger borgmesteren.

Foto : Venstre Mors

Arbejdsgruppe mødes til august
En arbejdsgruppe med repræsentanter for Region Nordjylland, Region Midt samt Morsø og Skive Kommuner mødes til august for at drøfte en tidsplan for udarbejdelsen af den kommende ansøgning.

– hvis ikke det lykkes at blive en del af UNESCO´s Kulturarv, vi vil formentligt forsøge at blive en geopark i stedet for. Man kan sige, at i stedet for komme i Superligaen, går vi så efter det næstbedste, siger Hans Ejner Bertelsen.

FAKTA:

Landbrugs- og kulturlandskabet Kujataa i det sydlige Grønland blev søndag blevet optaget på verdensarvslisten.

Dermed er det anden gang, at Grønland sætter sit præg på den fornemme liste, som Verdensarvskomiteen under FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation (Unesco) står bag.

Landskabet kommer i fint selskab med over 1050 andre kultur- og natursteder i verden, hvor Rigsfællesskabet med Grønland, Færøerne og Danmark også er at finde.

De otte andre pladser, som fællesskabet har på listen, er:

* Jelling Monumenterne:
Optagelsen af monumenterne i 1994 var første gang, at Danmark satte sit præg på verdensarvslisten.

* Roskilde Domkirke:
Kirken blev optaget på listen i 1995 på grund af bygningsværkets betydning for brugen af tegl i Skandinavien.

* Kronborg Slot:
Slottet, der ligger i Helsingør, blev optaget i 2000 på grund af sin unikke arkitektur, placering og betydning for hele Østersøområdet.

* Illulissat Isfjord:
Fjorden blev optaget på Verdensarvslisten i 2004 som det første område i Grønland og samtidig et af de første i Arktis.

* Stevns Klint:
Den stejle klint er 12 kilometer lang og strækker sig fra Bøgeskov Havn i nord til Rødvig Havn i syd.

* Vadehavet:
Er en del af Nordsøen. Den danske del af Vadehavet blev optaget på listen i 2014, hvor den tyske og hollandske del blev optaget i 2009.

* Christiansfeld:
Byen ligger syd for Kolding og er en af de første byer i Danmark, som blev nøje planlagt og derefter systematisk bygget.

* Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland:
Området omfatter Dyrehaven nordvest for København og Gribskov samt Jægersborg Hegn og Jægersborg Dyrehave.

Kilder: Slots- og Kulturstyrrelsen, Naturstyrrelsen

 

 

Forfatter

Related posts

Top