Gyrup Gård og Thy Whisky præmieret for smukt byggeri

Gyrup Gård ved Sønderhå modtager Thisted Kommunes bygningspræmie 2020 for sin indretning af ny gårdbutik og whiskybesøgscenter i en tidligere hestestald.

Hæderen i form af en bronzeplakette blev mandag overrakt af Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard, til de to ejerpar på Gyrup Gård som en markering af Arkitekturens Dag.

– Kæmpe tillykke med jeres pris – den er velfortjent, sagde Ulla Vestergaard, der begrundede valget af Gyrup Gård som modtager af Thisted Kommunes bygningspræmie 2020, således:

Bogmester Ulla Vestergaard holder sin tale. Pressefoto

– Det er et smukt eksempel på transformation af et velbevaret gårdanlæg, hvor der er lavet en nyfortolkning af indretningen til ændret brug – og som samtidig er en veldrevet landbrugsejendom.

I besøgscentret opleves en rustik stemning, med velbevarede detaljer fra den tidligere hestestald. Her ligger whiskytønderne mellem de bærende stolper i douglasgran, der markerer adskillelsen af hesteboksene i fordums tid.

Gyrup Gård er udvalgt blandt i alt otte nominerede byggerier.

– I har været i skarp konkurrence med syv andre byggerier. Det har været en gave at komme rundt på kommunens vegne og få indsigt i de fantastiske og meget forskelligartede byggerier med hver deres særkende. Det gør mig megastolt over, at vi har en kommune med så meget drive og lyst til at investere, sagde borgmesteren i sin tale ved bygningspræmieringen på Gyrup Gård.

Dommerkomiteen var inden voteringen på rundtur til samtlige nominerede byggerier:

 • Hudklinikken, Salvievej 2, Thisted
 • Ruesbak 10, Klitmøller
 • Recharge House, Mågevej 35,
 • Agger Light House, Mågevej 41, Agger,
 • Vildsund Søsportscenter,
 • Toldboden, (Sparekassen Thy), Thisted
 • Thisted Bryghus’ nye bryggeribygning.

I begrundelsen for at vælge Gyrup Gård som vinder af bygningspræmien, har dommerne også lagt vægt på, at anvendelsen af den tidligere staldbygning er ”et godt eksempel på genanvendelse af bygninger i landzone, hvor man har formået at skabe en ramme og et liv for flere familier”.

Udover borgmester Ulla Vestergaard bestod dommerkomiteen af formand for udvalget for klima, miljø og teknik (KMTU), Esben Oddershede, medlem af KMTU, Kaj Kirk, direktør Mogens Kruse Andersen, bestyrelsesmedlem i Dansk Byggeri Nordjylland, Jan Smed, og arkitekt MAA, Trine Berthold.

Kriterierne for at deltage i konkurrencen om bygningspræmien er, at der er tale om:

 • Godt, funktionelt og smukt byggeri
 • Smukt udførte og veltilpassede om- og tilbygninger af eksisterende byggeri
 • Andre anlæg af arkitektonisk kvalitet, som anses for at bidrage til kommunens forskønnelse, fx et vejanlæg, en park eller andet
 • Renoveringer, der er udført i harmoni med oprindelige bygninger og det omgivende lokalområde

Thisted Kommune uddeler bygningspræmien hvert 3. eller 4. år.

Forfatter

Related posts

Top