God høst trods større udgifter til tørring af korn

Landmændene har sukket efter flere tørvejrsdage i træk – så mejetærskerne kunne komme på arbejde. Nu er solen og høstvejret kommet, men vandet driller stadig landmændene. De skal nemlig have gang i tørremaskinerne.

Et af de steder, hvor tørremaskinerne kører i døgndrift er hos DLG i Stagstrup.

– De sidste har dage har vi været på vores maksydelse. Der er vi oppe på 42 tons i timen, fortæller lagermand Jørgen Brøndum til TV MidtVest.

Kornet skal i tørremaskinerne, fordi det indeholder for meget vand. Det gælder en rigtig stor del af det korn, som DLG får ind.

– Det er stort set det hele, der skal igennem tørreriet, siger Jørgen Brøndum.

Dyrt for landmændene
Der vil gå måneder, før det sidste korn er tørret færdigt. Det koster landmændene penge.

– Det giver forøgede omkostninger til tørring, men heldigvis er der en god og stor avl, som nemt kan dække de øgede omkostninger ind. Men det er da træls at skulle tørre korn til langt hen på efteråret, siger formanden for Landbo Thy, Leif Gravesen.

Han har også været træt af det vejr, som er væltet ned over markerne, hver gang det så ud til at blive godt og tørt. Men på trods af de store udfordringer, så tegner udbyttet fra markerne til at blive over gennemsnittet.

– Alle afgrøder har givet et større udbytte, end vi er vant til, fortæller Leif Gravesen.

Samtidigt viser kornets kvalitet sig også at være overraskende god.

– Det kan vi se, når vi analyserer kornet. Sidste år havde vi en masse afskallede kerner, og det ser vi ikke i år, forklarer Jørgen Brøndum fra DLG i Stagstrup.

Godt for økonomien
Den fine høst giver forhåbninger om, at landmændene kan ende med en positiv bundlinje på trods af det uendelige regnvejr.

– Den afgørende faktor er jo prisen på varerne, men hvis det stiger lidt henover efteråret, som det tit gør, så får vi en god bundlinje i marken i år, siger Leif Gravesen.

Landbruget forventer, er at høstarbejdet vil være afsluttet de fleste steder her i landsdelen i løbet af en uges tid.

Bragt i samarbejde med TV MidtVest.

Forfatter

Related posts

Top