Glyngøre-elever skal være “ambassadører” for Flyndersø

Inden det ringer ud til sommerferien 2023 har eleverne i 4. og 5. og 6. klasse på Glyngøre Skole opnået noget helt særligt.
De har fået et diplom på, at de er uddannede naturpark-ambassadører i Pilotnaturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig.

Det er ikke noget, man bare lige bliver, men det har stor værdi for både eleverne og naturparken. Det siger naturvejleder ved Museum Salling, Jesper Nielsen Krogh, som er en af drivkræfterne bag projektet.

Siden efteråret 2022 har de tre klasser fra Glyngøre Skole været gennem to moduler i uddannelsen, og nu venter kun det afsluttende modul, som løber af stablen, når det bliver forår.

Og hvad har eleverne så lært?

“Vi har forsøgt at klæde dem på til at forstå naturparken og naturen i den,” siger Jesper Nielsen Krogh.

“Vi har lavet aktiviteter, der lærer dem, hvorfor landskabet ser ud, som det gør, hvorfor der findes døde ishuller, og hvordan de forskellige dyrs livscyklus er – for eksempel sommerfugle og rovbiller.”

Det er også en del af uddannelsen at forstå, hvad det vil sige at være naturpark-ambassadør: At formidle den viden, man har fået, videre til andre, så de også får lyst til at opleve naturparken.

“Vi er i gang med at lave en større pjece, som de unge naturparkambassadører skal kunne bruge og uddele til familie og venner, når de i fremtiden fortæller om naturparken. Men på sigt er det vores tanke, at de børn, vi uddanner til ambassadører, selv skal være med til at lave pjecen,” siger Jesper Nielsen Krogh.

Det er også ambitionen at etablere et udendørs laboratorium i Skive, hvor eleverne kan undersøge og lære om geologi og biologi i Naturparkområdet.

Jo mere man kender naturen, jo bedre passer man på den
Pilotnaturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig dækker området fra Skive Ådal over Estvadgårds Plantage og Rønbjerg Mose til Sønder Lem Vig, i alt et areal på godt 4.000 hektar.

I naturparken er der raste- og overnatningspladser, stier og veje til vandring, cykling og ridning, samt store uforstyrrede naturområder, hvor sjældne dyr og planter lever.

De naturrigdomme skal både benyttes og beskyttes, og det er en af filosofierne bag uddannelsen af naturpark-ambassadører: Jo bedre man kender naturen, også som barn og ung, jo mere tilbøjelig er man til at passe på den, mener Jesper Krogh Nielsen.

Det er endnu ikke helt på plads, hvornår de nyudklækkede ambassadører får overrakt deres diplomer på deres kommende særlige titel, men, lover Jesper Nielsen Krogh: det bliver en festlig dag.

Foto: Randers Naturcenter

Forfatter
Top