Gamle busser er livsfarlige mener ekspert fra Thisted

De mange gamle busser, der kører rundt på de danske landeveje med blandt andre skolebørn i Thisted og andre steder i landet, er livsfarlige.

Sådan lyder det fra Claus Dahl Pedersen fra Dahl Engineering i Thisted, der i fem år har arbejdet med sikkerhed i blandt andet busser.

Han anklager samtidigt Nordjyllands Trafikselskab for selv at bære en stor del af skylden for tingenes tilstand.

– gamle busser er jo teknisk upålidelige og så er de jo konstruerede efter nogle sikkerhedsregler, som er helt op imod 40 år gamle. Og hvis man som trafikselskab stort set kun har et spørgsmål nederst på arket og det er pris, men ikke hvor gammel bussen er og hvad er det for noget materiel, du stiller op med. Jamen så får man det, man beder om. De (vognmændene, red.) kan jo stort set ikke vinde en licitation med nyt materiel. Det kan ikke lade sig at gøre. Så det må jo blive ældste og de ringeste busser, man kører skolebørnene i, siger direktør Claus Dahl Pedersen til TV2 Nord.

Busser har næsten status som veterankøretøjer
I automobilindustrien betragtes køretøjer med en alder på 20-30 år som Vetaran-køretøjer, hvilket især bliver udtalt når snakken går på den teknologiske udvikling inden for sikkerheden med hensyn til bl. a.  bremser, sikkerhedsseler, kollisionstests og karosseriets stabilitet ved vælteulykker.

For 20 år siden skulle busser hverken have sikkerhedsseler eller kollisionstes mm, da reglerne som de er blevet godkendt efter, er næsten 40 år gamle.

– De problemer, som vi ser med busserne i Hjørring, er derfor kun  forventelige for så gamle køretøjer og lignende eksempler kan blive ved med at findes over hele landet. Det er bare et spørgsmål om, hvor længe politiet kan og vil fortsætte med kontrollerne, siger Claus Dahl Pedersen i en uddybning overfor LimfjrodUpdate.dk.

Han mener samtidigt, at den nuværende udvikling vil koste menneskeliv, hvis politikerne ikke sætter fokus på problemet og får ændret lovgivningen.

Foto : TV2 Nord

NT afviser kritikken
Hos Nordjyllands Trafikselskab, der har ansvaret for blandt andet skolebuskørslen i Thisted Kommune, der for visse deles vedkommende køres af Hjørring Citybus, afviser adm. direktør Jens Otto Størup kritikken.

– jeg skal føle mig helt sikker på, at hvis vi begynder at stille krav om nyere busser til skolebuskørsel, så har det faktisk også en virkning i forhold til de problemer, vi står med her.  Det er jeg ikke overbevist om. Men det skal vi under. Vi er åbne for at kigge på alt det, vi har med at gøre, siger han til TV2 Nord.

Han afviser samtidigt, at NT har spekuleret i sikkerheden.

– vi har ikke gjort noget for at spare penge på den her konto, der hedder sikkerhed. Det er vognmandens ansvar, at det han byder ind med, det lever op til Færdselslovens og myndighedskravene iøvrigt på det her område. Det er ikke noget, vi på noget tidspunkt går på komprosmis med, siger Jens Otto Størup til Tv2 Nord.

Produceret i samarbejde med TV2 Nord og TV MidtVest.

Læs mere her:

Skandaleramt busselskab kører i Thy

Forfatter

Related posts

Top