Fri- og privatskoler kan alligevel få kommunal hjælp til lyntest

Det har vakt kritik fra landets privat- og friskoler, at de tilsyneladende selv skulle stå for covid-19-test af personalet i forbindelse med skolegenåbningen.

Folkeskolerne får nemlig hjælp af kommunerne til at foretage lyntest, men privatskolerne fik at vide, at der ikke var lovhjemmel til at hjælpe dem, fordi de hører under staten.

Men nu er der hjælp at hente. I hvert fald oplyser Kommunernes Landsforening (KL), at kommunerne nu også kan gå i dialog med privat- og friskoler om lyntest. Det sker, efter at Sundhedsministeriet har afklaret, at der er hjemmelsgrundlag for at samarbejde med de private skoler.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) understreger, at privat- og friskoler principielt selv skal sørge for medarbejderne, men det er godt, kommunerne nu kan hjælpe, siger han.

– Der har ikke været hjemmel, før vi har fået det afklaret. Nogle kommuner er allerede langt i samarbejdet, men afklaringen er der først nu. Det er godt, og vi er parat til at give en hånd med.

– Men det er nok også vigtigt at slå fast, at ligesom medarbejderne i folkeskolen er kommunernes ansvar, så er medarbejderne i privatskolerne jo privatskolernes ansvar, så de har et ansvar for at være med til at finde en løsning, siger Jacob Bundsgaard.

En af de kommuner som fra start har været behjælpelig i forhold til test på fri- og privatskolerne er Morsø Kommune.

Forleden skrev Rasmus Andreasen fra kommunens kommunikationsafdeling i en kommentar til et facebook-opslag, at kommunen tilbyder og sørger for at uddanne medarbejdere på friskoler mv. – samt sørger for udstyr til at udføre opgaven. Efterfølgende skal de selv sørge for det praktiske i at pode mv.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top