Fremtidens rasteplads udviklet på Thisted Handelsgymnasium

Hvert år besøger ca. 30 millioner gæster de danske rastepladser. Derudover er transport og bilbranchen under komplet forvandling med elbiler og selvkørende biler som eksempler – derfor skal rastepladsernes funktion genovervejes. Men hvordan skal fremtidens rasteplads se ud?

Det gav en lærer og fem elever fra Thisted Handelsgymnasium deres bud på ved Vejdirektoratets 24 timers idémarathon, et såkaldt hackathon, hvor målet var at udarbejde den bedste idé til, hvordan de danske rastepladser skal se ud fremadrettet.

Lærerhold løb med førstepladsen
Ovais Munir Khawaja, der til daglig underviser i innovation og virksomhedsøkonomi på Thisted Handelsgymnasium, skabte med sit hold konceptet “Mad på kanten”, der endte med at give en førsteplads og en check på 10.000 kr.

– Vi vil lave rastepladser, hvor man kan købe mad produceret af lokale råvarer. Ved at lave små boder (inspireret af madmarkedet på Papirøen i København) med lækkert fastfood lavet af lokale, får man både en bid af det område, man passerer og de lokale får en god markedsføringskanal, fortæller Ovais, og tilføjer at de i høj grad også har tænkt, hvordan Udkantsdanmark kan blive mere synlig hos rastepladsernes gæster.

For at skabe opmærksomhed om muligheden havde gruppen endvidere udtænkt at koble info om de forskellige rastepladsers placering samt madtilbud sammen med Vejdirektoratets eksisterende app, som i forvejen har mange brugere.

Droner, klima og delebiler
Generelt blev der i løbet af det døgn, som hackathonet varede, ikke sparet på kreative ideer.

Emmelie Stjerna og Katarzyna Stepien, der begge går i 2.g på Thisted Handelsgymnasium skabte i deres gruppe et forslag, hvor de bl.a. medtænkte klimavenlige løsninger til at drive madhuse med samt en toiletløsning, hvor besøgende skal sende en SMS for at modtage en kode, der kan låse toilettet op og bagefter skal den besøgende give en vurdering af renhed og toilettets tilstand.

– Vejdirektoratet sagde, at den idé ville de arbejde videre med, fordi de på den måde kan registrere, hvem der har benyttet toilettet og hvordan det ser ud før og efter den pågældendes besøg. På den måde kan de hurtigt finde frem til, hvem der fx har ødelagt et toilet eller om det trænger til at blive rengjort, fortæller Emmelie og Katarzyna.

Hacka-hvad-for-noget
Begrebet hackathon er et begreb, man bruger om kortere eller længere seancer, hvor deltagere er samlet for at udvikle en prototype, idé eller et koncept.

Ofte er der et konkurrenceelement indbygget, så det bedste hold vinder en præmie. Målet med et hackathon er at skabe nye ideer til en løsning snarere end at ende med en klar løsning ved arrangementets afslutning.

Forfatter

Related posts

Top