Fra Thisted til Tanzania

Chefoptiker Gitte Mose fra optikerkæden Louis Nielsen i Thisted tager den 1. september turen til Tanzania med Louis Nielsens projekt Giv Syn til Tanzania. Hun håber på at få brugte briller ind fra borgere i Thisted og omegn, som hun kan tage med sig på turen.

– Hvis bare jeg får dem senest mandag den 27. august, kan jeg stadig nå at få dem med på turen, fortæller Gitte Mose.

Hun skal på ekspedition med et hold af optikere fra Louis Nielsen for at foretage synsprøver og uddele brugte briller til tanzanianere, der ellers aldrig ville få muligheden for at få hverken synsprøve eller briller, fordi de ikke har råd. Projektet har hjulpet flere end 35.000 tanzanianere med gratis synsprøver og briller.

Fokus på børn
Med sig har Gitte Mose forsyninger af briller, som er blevet indleveret i Louis Nielsens butikker til projektet, og hun efterspørger altså nu brugte briller specifikt fra Thisted. Fra i dag og indtil den 27. august, kan man indlevere sine brugte briller i butikken, så Gitte Mose kan tage dem med på turen.

Artiklen fortsætter under billedet…

Chefoptiker Gitte Mose fra Louis Nielsen i Thisted tager til Tanzania og uddeler brugte briller, og hun efterlyser nu specifikt børnebriller fra Thisted, som hun kan tage med på turen.

Hun opfordrer alle i Thisted, der måtte have et par ekstra briller i skuffen, til at komme forbi med dem, og hun efterlyser specielt børnebriller.

– På turen har vi specielt fokus på hjælpe børnene i Tanzania. I Danmark får børn en synstest og briller, hvis synet ikke er optimalt, men sådan er det ikke i Tanzania. Her oplever vi mange børn, der har problemer med synet, så det går ud over deres hverdag og skolegang. Nogle børn har så store problemer med synet, at de har svært ved at følge med i skolen. Dem vil vi selvfølgelig gerne hjælpe, så vi tager meget gerne imod børnebriller, fortæller Gitte Mose.

Hun fortæller, at hun tager imod børnebriller med både høj og lav styrke.

Få optikere og dyre briller
Situationen i Tanzania er helt anderledes end i Danmark. I Danmark tager vi synsprøver og briller for givet, men sådan er det ikke i Tanzania. Et par briller koster, hvad der svarer til langt over en månedsløn for de fleste tanzanianere, og samtidig er der meget få optikere til at dække de 25 mio. mennesker, som anslås at have synsproblemer.

– Briller er dyre i Tanzania. De koster, hvad der svarer til 300 kr., og det er mange penge for rigtig mange i Tanzania. Selv for dem der har råd, er vejen lang til en optiker, for der er kun ca. 105 optikere i hele landet, der skal dække de 25 mio. mennesker, som der anslås at have synsproblemer. Det svarer til, at hver optiker skal håndtere 235.000 mennesker, selv hvis de havde råd til briller, fortæller Rune Steiness, der er projektleder på Giv Syn til Tanzania.

Artiklen fortsætter under billedet…

Josef på 11 år er blandt de 35.000, der har fået briller i Tanzania. Josef havde kraftig synsnedsættelse, og fik briller for første gang i sit liv, da han besøgte Louis Nielsens synsklinik i april 2018.

Gitte Mose og holdet af optikere tager turen til byen Arusha, som ligger i det nordlige Tanzania, hvor mange af de lokale er masaier, der er præget af fattigdom.

– Jeg glæder mig til at være med til at gøre en forskel for specielt mange børn i Tanzania. I området ved Arusha bor mange lokale masaier, som bor i primitive hytter og ikke har meget, fortæller hun og fortsætter.

– Det er fantastisk at se, hvor stor en forskel et par briller kan gøre. I Danmark tager vi det for givet, at vi får briller, hvis vores syn er dårligt, men sådan er det ikke i Tanzania. Her gør vi virkelig en kæmpe forskel, fortæller hun.

Fra Thisted til Tanzania – og tilbage igen
Som brilledonor er det muligt at se et billede af præcis den person, der har modtaget ens brugte briller, hvis man udfylder en donorseddel med sine kontaktoplysninger, når man afleverer sine briller.

– Vi tager et billede af hver brillemodtager og sender billedet til dem, der har doneret deres briller og som har valgt at udfylde en donorseddel. Det vækker stor glæde hos både modtageren i Tanzania og donoren i Thisted, fortæller Gitte Mose.

Tusinder har fået hjælp

Louis Nielsens projekt Giv Syn til Tanzania har kørt siden efteråret 2010, og optikerkæden arrangerer flere årlige ture til det østafrikanske land. Foreløbig har over 35.000 tanzanianere fået hjælp via projektet.

Fakta:
– Louis Nielsen har med deres projekt foretaget 35.000 synsprøver og uddelt 35.000 briller til lokale borgere i Tanzania
– I Tanzania bor der 55 mio. mennesker, 25 mio. anslås at have udfordringer med synet
– 24 mio. er børn under 14 år. Halvdelen af disse vurderes at have synsproblemer, dvs. 12 mio. børn
– Det anslås, at der er ca. 105 optikere i hele Tanzania, svarende til, at hver optiker skal håndtere over 235.000 mennesker med synsudfordringer
– Et par nye briller koster ca. 300 kroner i Tanzania, hvilket svarer til langt over en månedsløn for de fleste tanzanianere

Foto: Rune Steiness, projektleder på Giv Syn til Tanzania, håber borgerne i Thisted vil komme forbi med deres briller, som gør en stor forskel langt væk i Tanzania.

Forfatter

Related posts

Top