Fortællingens Dag runder KulturRummet i Thisted

Den nationale event “Fortællingens Dag” handler både om at se tilbage på, hvordan fortællinger har samlet os i fortiden, og hvordan de kan gøre det i fremtiden. Mette Møller og Margrethe Højlund er to fortællere bosat i Thy – på lørdag har de sat hinan- den stævne på Thisted Bibliotek.

Man hører tit, at det såkaldte Udkantsdanmark er en smule bage er resten af kongeriget. Det har vel sjældent så meget på sig, men i forhold til dette arrangement er den faktisk god nok. 3. udgave af Fortællingens Dag er nemlig for længst blevet afviklet i resten af landet, da eventen falder på fødselsdagen for folkemindesamler Evald Tang Kristensen, der den 24. januar ville være fyldt 173 år.

Margrethe Højlund

Margrethe Højlund

Værd at vente på
Den alternative dato i Thy er ikke et bevidst forsøg på at være obsternasig – de to fortællere havde bare ikke mulighed for at komme før nu. Til gengæld skulle de gerne være ventetiden værd. Deres historier trækker tråde fra Thy til Grønland, via Rusland og Frankrig. De bringer det vigtigste en fortæller, a storyteller, un conteur, ein märchenerzähler kan give sit publikum: deres bedste eventyr.

Mette Møller og Margrethe Højlund vil få ordene til at springe og danse fra tungespids til øregang, tværs over alle grænser og ind i alle kulturer, når vi skal høre eventyrlige historier fra syd og nord. Og så skulle der i øvrigt også gerne blive tid til en lille snak fortællingens comeback også.

Mette Eriksen

Mette Eriksen

En dygtig Fodgjænger
For at blive en god indsamler må man først og fremmest være ’en dygtig Fodgjænger’, skrev Tang Kristensen. Og der er næppe tvivl om, at den læreruddannede jyde fra Nørre Bjert i bogstaveligste forstand gik en ekstra mil i indsamlingens ærinde – selv da han i 1898, 55 år gammel, kom på finansloven, fortsatte han sine vandringer, det meste af tiden til fods og i al slags vejr.

Han opsøgte folk, der kunne fortælle en historie, synge en gammel vise, fortælle sagn og anekdoter, eventyr og vitser. En så enestående ildsjæl og folkemin- desamler fortjener at blive fejret – og det gør vi i Thisted, med lettere forsinkelse, den 13. februar.

FAKTA:
Fortællingens Dag
Sted: Thisted Bibliotek, Tingstrupvej 19, 7700 Thisted.
Tidspunkt: 13/2 kl. 11.
Pris: Gratis.

Foto : Thisted Bibliotek

Forfatter

Related posts

Top