Forskere vil have Moler optaget på UNESCO liste

Moleret, som findes på øerne Fur og Mors i Limfjorden, gemmer på 55 millioner år gamle insekter, fugle, fisk, krybdyr, skildpadder, havslanger og planter.

Både danske og udenlandske forskere anser moleret for at være et fortidsskatkammer i absolut verdensklasse, og en arbejdsgruppe er i øjeblikket ved at forberede en ansøgning om at få moleret optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

– Moleret er nok en af de mest velholdte hemmeligheder i verden. Det er et helt utroligt sted at finde fossiler, og der er ikke mange steder i verden, der kan konkurrere med kvaliteten af fossilerne. Man finder 55 millioner år gamle fjer eller insekter, som stadig har deres farver bevaret. Det er et helt unikt vindue til fortiden, siger Jakob Vinther, som er lektor ved University of Bristol i England til Videnskab.dk, hvor du kan se flere billeder af fossilerne.

55 mio. år gammel fjer
Et nyt studie af en 55 millioner år gammel fjer er blot det seneste eksempel på, hvordan moleret har formået at fastfryse og bevare skabninger, som levede i en fjern fortid.

– Det er helt utroligt at tænke på, at man stadig kan finde en fuglefjer, som drattede ned på havbunden ved Fur for 55 millioner år siden. Selv farvekornene i fjeren er blevet bevaret. Det siger noget om, hvilken fantastisk evne moleret har til at bevare fortidslevn, siger Rene Sylvestersen, som er medforfatter på det nye studie af fjerens farvekorn.

Ud over fjer og fuglefossiler har forskere eksempelvis også fundet farver bevaret i et 55 millioner år gammelt fiskeøje og en 300 kilo stor læderskildpadde.

– Moleret er af stor international vigtighed – af enestående værdi – eftersom det bevarer selv meget små fossiler i minutiøse detaljer fra en meget vigtig periode i Jordens historie, siger den canadiske forsker Bruce Archibald, som er ekspert i fossile insekter, og forsker ved det amerikanske Harvard University og canadiske Simon Fraser University.

På det naturhistoriske museum på Fur glæder museumsinspektør Bo Schultz sig over de internationale og danske forskeres stigende interesse for moleret.

– Som et lille, lokalt museum kan vi ikke selv lave de store og dyre undersøgelser af vores materiale, så derfor er vi rigtig glade for, at forskerne er interesserede i at undersøge vores fossiler, siger Bo Schultz til Videnskab.dk.

Foto : Fossil- & Molermuseet/Museum Mors

Arbejdsgruppe arbejder intenst
En arbejdsgruppe nedsat af Morsø og Skive Kommune arbejder i øjeblikket på at indsamle beviser og argumenter for, at moleret på Fur og Mors skal optaget på UNESCOs liste over verdensarv – en liste som har til formål at beskytte steder af naturlig eller kulturel karakter, som har enestående betydning for menneskeheden.

Hvis det lykkes at få moleret på listen, vil det komme til at stå side om side med koralrevet Great Barrier Reef i Australien, Grand Canyon i USA, Angkor Wat i Cambodia, pyramiderne i Egypten og såmænd også vores hjemlige Stevns Klint.

Forfatter

Related posts

Top