Foredrag om Limfjordsfærger

Med mindst 25 kendte færgeoverfarter på kryds og tværs, fra bred til bred, fra fastland til øer, er Limfjorden suverænt det danske farvand, der har været spundet ind i det tætteste netværk af færgeruter.

Småfærger af alle typer, fra de mest ydmyge rofærger til dagens firkantede, pramlignende stålkasser med plads til en masse biler. Flere af færgestederne kunne være begyndelsen på en længere rejse, idet de foruden overfarten fra bred til bred også lagde bi ved DFDS-damperen ”Liimfjorden”, når den kom forbi på sin ugentlige rundtur. Med den kunne man rejse både til Aalborg og endda ”direkte” til København, hvis man ofrede et par døgn på det.

Ikke kun datid
Og vi behøver ikke at tale om det i datid; ni af færgeruterne er fortsat aktive og uundværlige, betjent af færger, der bl.a. har byggesteder i Nykøbing, Aalborg og Struer. Bygning og vedligehold af færgerne var en hel industri i sig selv, omend alle de tre færge-byggende værfter på Limfjorden forsvandt indenfor kun 10 år.

Gratis foredrag
Søndag eftermiddag d. 18. december holder søfartsjournalist, historiker og forfatter Anders Riis foredrag om Limfjordsfærgerne. Foredraget finder sted på Café Holmen i Nykøbing.

Anders Riis er bl.a. forfatteren og fotografen bag bøgerne ”Danske træfærger, som vi så dem” (2014) og ”Færger og passagerskibe i Danmark” (2006) – og engagementet i førstnævnte førte ham sammen med lokale kræfter på Sydmors som medstifter af ”Næssundfærgens Venner”.

Foredraget er gratis og starter kl. 15. Dog kan der købes kaffebord allerede fra kl. 14.

Forfatter

Related posts

Top