Forbund efterlyser handling fra minister efter sexisme-debat

Gør det lovpligtigt for arbejdsgivere at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen fremfor at vente på, at det næste offer skal føre sin egen sag.

Det forslag bakkede Socialdemokratiet op om for to år siden, da det sad i opposition. Det skriver Fagbladet 3F.

Men siden ligestillingsmister Mogens Jensen (S) kom til magten, har der ikke været nogen udmeldinger om, hvad regeringen vil gøre med seksuel chikane på arbejdspladsen.

Og efter at tv-værten Sofie Linde for nyligt sparkede gang i debatten om sexisme i mediebranchen og på arbejdsmarkedet, kalder fagforbundene 3F og HK nu på handling.

– Den seneste uges debat er et vink med en vognstang om, at der er behov for en løsning, og jeg tænker, at det vil være positivt at kigge på det her forslag og se, om der kan findes et flertal for det nu, siger forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F, Søren Heisel.

I HK er næstformand Martin Rasmussen enig.

– Det er normaltvist svært at komme igennem dagsordenen med seksuel chikane, men nu er det sket et kæmpe skred i det, og det er vigtigt, at vi bruger den opmærksomhed til at beskytte mod seksuel chikane på arbejdspladsen, siger han.

Indirekte, objektivt ansvar
Forslaget om såkaldt “indirekte, objektivt ansvar” har længe været et stort ønske i fagbevægelsen, og 3F og HK er blandt de forbund, hvis medlemmer oplever en stor grad af seksuel chikane på jobbet.

Mere end hvert tiende medlem hos 3F har oplevet nedværdigende kommentarer eller vittigheder med seksuelle undertoner, som medlemmet opfattede som krænkende.

Hos HK Privat har knapt hver sjette kvinde – 17 procent – på et tidspunkt i deres arbejdsliv fået uønskede seksuelle tilnærmelser, mens syv procent vil betegne det, de har oplevet, som decideret chikane.

Det indirekte, objektive ansvar vil betyde, at det er arbejdsgiverens pligt at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen, eksempelvis i form af retningslinjer for sprog på arbejdspladsen og en klar tilkendegivelse af, hvor man kan henvende sig, hvis men oplever noget grænseoverskridende.

Opstår der en sag om seksuel chikane på arbejdspladsen, vil forslaget betyde, at arbejdsgiveren skal bevise, at de har forsøgt at forebygge det. I dag skal arbejdsgiveren blot bevise, at de ikke har kendt til det.

 

Forfatter
Tags , ,

Related posts

Top