For første gang i Danmark: Bronzealder-træf i Thy

Den danske sommer bugner af vikingetræf og aktiviteter på vikingemuseer og -centre. Danskerne er med andre vilde med vikingetiden. Nu får Danmark også et træf der fokuserer på bronzealderen med aktiviteter for alle aldre. En nystartet organisation i Thy vil sammen med førende artister, instrumentmagere og forskere fra ind- og udland introducere danskerne for bronzealderen og andre perioder i vores fælles nordiske historie igennem en række Nordiske Musik Træf i historiske Vestervig, Thy.

Det første træf finder sted i Kr. Himmelfartsferien 25.-27. maj 2017, hvor publikum inviteres med til at udforske og opleve bronzealderens musikalske kulturarv i Norden gennem koncerter, foredrag, demonstrationer, instrument- og smykkeværksteder samt et bronzealdermarked med madvarer og ikke mindst historisk øl og vin.

Musikalsk arkæologi
Bronzealderen rummer et væld af instrumenter, som vi kender fra udgravninger og afbildninger på blandt andet helleristninger; men det er først inden for de sidste årtier at musikere og arkæologer er gået sammen om, at undersøge og rekonstruere oldtidens musikinstrumenter. Selvom vi aldrig vil vide helt præcist hvordan de har lydt i oldtiden, så kan vi i dag på en meget kreativ måde forbinde os med oldtidens musikere ved at lade dagens komponister skrive for de gamle instrumenter og afsøge deres muligheder og give et moderne bud på hvordan det har klinget i bronzealderen.

På denne baggrund samler TCMA – Thy Centre for Musical Arts musikere, komponister, arkæologer og instrumentmagere til det første musikalske træf om bronzealderen, som finder sted den den 25.-27. maj i Vestervig. Oplev det norske lur-ensemble Klang av Oldtid; følg rekonstruktionen af oldtidsinstrumenter med demonstration af teknikker og hør om bronzealderens kultur med den danske arkæolog Flemming Kaul (museumsinspektør ved Nationalmuseet siden 1986 og aktuel i DR serien “Historien om Danmark”); oplev verdenspremieren på skotske John Kennys “The Dream of the Rood” skrevet til vokal, lur, Carnyx Horn, Loughnashade Horn, klokker og instrumenter fra Bronzealder Musiktræffets helt egen bronze-smedje. Dette er nogle af de mange måder som TCMA vil inviterer publikum helt med ind i bronzealderens musikalske maskinrum.

 

Arkæolog og museumsinspektør fra Nationalmuseet siden 1986 Flemming Kaul er en af de mange eksperter,
som kan høre fortælle om bronzealderen. Flemming er lige nu aktuel i DRs succes serie “Historien om Danmark.
Foto: Jens Chr. Kloster

Forskning, oplevelser og udvikling
Arrangøren bag bronzealdertræffet er TCMA – Thy Centre for Musical Arts. Et nystartet selskab med ambition om at blive et internationalt forskningscenter, værksted og scene for musikalsk scenekunst i Vestervig på den danske vestkyst.

– Vi vil gerne introducere folk for en bred vifte af musik fra forskellige tidsaldre, som vi gør levende  ved at tage udgangspunkt i vores egen lokale historie og natur her i Vestervig, fortæller leder af TCMA professor Niels Windfeld Lund.

– Samtidig er vores håb at TCMA sideløbende kan blive et center, hvor man kan udforske musikalske stilarter og skabe fornyelse.

Niels Windfeld Lund har blandt andet tidligere samarbejdet med The Metropolitan Opera i New York, Stanford University m.fl. om netværksbaseret opera (World Opera).

Der vil i løbet af 2017 være i alt tre Nordiske Musiktræf i Thy. Læs om alle de tre træf her.

Køb billetter her: tcma.dk/billet/. Bemærk at det er muligt at købe et festivalpas for alle tre dage inklusiv Thypas (Tapas på Thy’sk) 400 kr. per voksne, 200 kr per unge 14-18 år.

Foto: Gaute Vikda

Forfatter

Related posts

Top