Fisk og bunddyr truet: Giftig alge fundet i Limfjorden

De seneste dage har flere medier, herunder LimfjordUpdate, skrevet om tusindvis af døde sild som er skyllet op langs Limfjordens kyster.

Nu oplyser Miljøstyrelsen, at der i februar måned blev fundet algen, Karenia mikimotoi, i Limfjorden.

– Det er usædvanligt at finde algen så tidligt på året, da den normalt forsvinder om vinteren og først dukker op igen sidst på sommeren, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

Kan forårsage fiske- og bunddyrsdød
Om algen er årsag til de mange døde sild er uklart, men dens giftstof er kendt for at kunne slå fisk og bunddyr ihjel, og algen har tidligere været årsag til fiske- og bunddyrsdød i bl.a. Limfjorden.

Karenia mikomotoi i mikroskop. Algen er typisk 25-30 mikrometer i diameter. Foto: Helene Munk Sørensen, Miljøstyrelsen.

Algen er ikke observeret som giftig for mennesker. Alligevel anbefales det, at vinterbadere undlader at bade i områder med mange alger.

Algen blev observeret i sommeren 2019, og i løbet af oktober blomstrede den kraftigt op. Masseopblomstringen varede ved i november og december, og også i februar i år er der altså blevet observeret relativt mange individer.

– Det er usædvanligt, at denne alge overvintrer, men det kan hænge sammen med den varme vinter, skriver Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsens har denne vinter målt de varmeste vandtemperaturer i overfladen i de over 30 år, man har målt. Samtidig er der målt usædvanligt høj fluorescens og klorofylkoncentration i årets første måneder, hvilket generelt indikerer en høj algeproduktion.

LÆS OGSÅ:

Døde sild i tusindvis skyller på land langs Limfjorden

 

Forfatter

Related posts

Top