Fire ud af ti børn bliver solskoldede på deres ferie

Fire ud af ti børn blev i sommeren 2018 solskoldede, da de holdt ferie med deres familier. Tallet er det samme, uanset om der blev holdt sommerferie i udlandet eller i Danmark.

Det viser rapporten “Danskernes solvaner i sommeren 2018”, som er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Det kan være farligt for børn at opholde sig i solen i længere tid. Derfor skal forældre huske at beskytte deres børn fra solen med masser af solcreme og en solhat, lyder opfordringen fra TrygFonden.

– Det er også en god idé at opholde sig i skyggen, når uv-indekset er højst midt på dagen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Børn er særligt udsatte
Børn er ifølge ham særligt udsatte i solen, fordi deres hud er mere sårbar, og fordi deres krop vokser.

– Hvis man har været udsat for høj uv-stråling tidligt i barndommen, så er der større sandsynlighed for, at man får hud- og modermærkekræft, siger han.

Strålinger fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 procent af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft. Derfor er det særligt vigtigt at undgå solskoldninger, fastslår Peter Dalum.

– I Danmark er uv-indekset ret højt nu. Hvis man er ude i mere end en halv time, risikerer man faktisk at blive skoldet. Huden tager meget skade af solskoldninger, og så kan man udvikle hudkræft på sigt.

– Så forældre skal sikre sig at undgå, at deres børn bliver skoldede. Der er for mange børn, der bliver skoldede, og det skal forældrene tage ansvar for, siger han.

Undgå unødvendig solforskrækkelse
Men selv om solens stråler kan være farlige, skal man heller ikke være solforskrækket, mener Peter Dalum.
– Det er vigtigt, at vi får lidt sol, og med den sol vi har i Danmark, så er det nok blot at være udenfor i et kvarter, for så har man fået den mængde D-vitamin, som kroppen har behov for.

Igen i år har Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lanceret en kampagne, der skal påvirke forældre til at fremme solbeskyttelsesadfærden.

Det er vigtigt at påminde forældrene om at følge alle solrådene på ferier, mener Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.

– Vi ved, at mange danskere følger nogle af solrådene, men man skal jo følge dem alle sammen, og det kniber det med. Vi har et billede af, at man generelt undervurderer, at uv-strålingen er meget kraftigere sydpå, end den er herhjemme, siger hun.

/ritzau/

Forfatter
Top